Више од 360 слонова мистериозно умрло у Боцвани

03.07.2020. 08:57
0
ИЗВОР: Катера

У посљедња три мјесеца у Боцвани је, у загонетним околностима, умрло више од 360 слонова, тврде локални борци за заштиту животиња.

Неки лешеви су пронађени нагомилани око водотока, док су други умрли "падајући директно на лице", изјавио је Ниал Мекан, директор заштите у Националног парка заштите Велике Британије.

Живи слонови виђени у близини изгледали су физички слабо, а један је ходао у круг, не могавши да промијени правац, рекли су посматрачи. Шта год да је у питању, чини се да није погодило друге врсте животиња.

Влада Боцване тестира узорке мртвих слонова, али тек треба да утврди узрок смрти.

Страшан случај

Необичан број лешева слонова први пут је забиљежен почетком маја, рекао је Мекан.

- То је страшно - морамо знати шта се дођавола догађа - рекао је и додао да се не може сјетити када је толико много слонова умрло од мистериозног узрока.

У Боцвани живи 130.000 афричких слонова - више него у било којој друга држави на континенту. У делти Окаванго, у којој су пронађени лешеви, живи око 10% слонова у земљи, рекао је Мекан.

Прошле године, Боцвана је укинула забрану лова на слонове, донијету 2014. године, што је изазвало међународни протест. Мекан је рекао да криволов овај пут не може бити искључен, иако су кљове још увек на слоновима.

Слика

- Осамсто слонова лежи около као магнет за криминалце -додао је.

Мекан  је рекао да постоји велики број потенцијалних узрока смрти, укључујући паразита специфичног за слона - или чак корона вирус.

- Оно што бих желео да нагласим је да то има потенцијал да прерасте у кризу јавног здравства - рекао је.

Слика

Без обзира на узрок, Мекан је рекао да је важно истражити то до краја, јер је већ губитак живота слонова био "значајан на глобалном нивоу".

Афрички слон класификован је као угрожен на Црвеној листи Међународне уније за заштиту природе (IUCN). Панафричко истраживање спроведено 2016. године, највеће такве врсте, показало је да је за само седам година између 2007. и 2014. број слонова опао за најмање 30%, односно 144.000.

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Мистериозна смрт Драге Димитријевић Митрићевић и дан данас није расвијетљена (ФОТО) Мистериозна смрт Драге Димитријевић Митрићевић и дан данас није расвијетљена (ФОТО)
Угинула слоница Твиги Угинула слоница Твиги
Најчитаније
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    18h 36m
    2
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    6h 11m
    0
  • Домаћи посни брускети
    6h 44m
    0
  • Лице тешко повријеђено у саобраћајној незгоди код Рогатице
    4h 10m
    0
  • Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
    2h 2m
    2