Više od 360 slonova misteriozno umrlo u Bocvani

03.07.2020. 08:57
0
IZVOR: Katera

U posljednja tri mjeseca u Bocvani je, u zagonetnim okolnostima, umrlo više od 360 slonova, tvrde lokalni borci za zaštitu životinja.

Neki leševi su pronađeni nagomilani oko vodotoka, dok su drugi umrli "padajući direktno na lice", izjavio je Nial Mekan, direktor zaštite u Nacionalnog parka zaštite Velike Britanije.

Živi slonovi viđeni u blizini izgledali su fizički slabo, a jedan je hodao u krug, ne mogavši da promijeni pravac, rekli su posmatrači. Šta god da je u pitanju, čini se da nije pogodilo druge vrste životinja.

Vlada Bocvane testira uzorke mrtvih slonova, ali tek treba da utvrdi uzrok smrti.

Strašan slučaj

Neobičan broj leševa slonova prvi put je zabilježen početkom maja, rekao je Mekan.

- To je strašno - moramo znati šta se dođavola događa - rekao je i dodao da se ne može sjetiti kada je toliko mnogo slonova umrlo od misterioznog uzroka.

U Bocvani živi 130.000 afričkih slonova - više nego u bilo kojoj druga državi na kontinentu. U delti Okavango, u kojoj su pronađeni leševi, živi oko 10% slonova u zemlji, rekao je Mekan.

Prošle godine, Bocvana je ukinula zabranu lova na slonove, donijetu 2014. godine, što je izazvalo međunarodni protest. Mekan je rekao da krivolov ovaj put ne može biti isključen, iako su kljove još uvek na slonovima.

Slika

- Osamsto slonova leži okolo kao magnet za kriminalce -dodao je.

Mekan  je rekao da postoji veliki broj potencijalnih uzroka smrti, uključujući parazita specifičnog za slona - ili čak korona virus.

- Ono što bih želeo da naglasim je da to ima potencijal da preraste u krizu javnog zdravstva - rekao je.

Slika

Bez obzira na uzrok, Mekan je rekao da je važno istražiti to do kraja, jer je već gubitak života slonova bio "značajan na globalnom nivou".

Afrički slon klasifikovan je kao ugrožen na Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Panafričko istraživanje sprovedeno 2016. godine, najveće takve vrste, pokazalo je da je za samo sedam godina između 2007. i 2014. broj slonova opao za najmanje 30%, odnosno 144.000.

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Misteriozna smrt Drage Dimitrijević Mitrićević i dan danas nije rasvijetljena (FOTO) Misteriozna smrt Drage Dimitrijević Mitrićević i dan danas nije rasvijetljena (FOTO)
Uginula slonica Tvigi Uginula slonica Tvigi
Najčitanije
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    20h 33m
    2
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    8h 8m
    0
  • Domaći posni brusketi
    8h 41m
    0
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    3h 59m
    2
  • Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
    6h 7m
    0