Вишковић и Брнабићева најавили пројекте вриједне више од 1,6 милијарди КМ

17.05.2021. 13:22
0
ИЗВОР: srpskainfo

Значајни инфрастуктурни пројекти вриједни више од милијарду евра били су тема данашње сједнице влада Србије и Републике Српске, рекао је премијер Републике Српске Радован Вишковић након заједничке сједнице влада у Источном Сарајеву.

- Сва министарства Српске и Србије сарађују боље него икада до сада. Претходних десет сједница довело је до пројеката које ћемо реализовати у наредном периоду, а то су значајни инфраструктурни пројекти, вриједни више од 1,6 милијарди КМ. Ту су три хидроелектране, реализација ауто-пута од Раче према Бијељини, а потом аеродром Требиње – рекао је Вишковић.

Вишковић се захвалио предсједнику Владе Србије Ани Брнабић и министрима Владе Србије на доласку у Источно Сарајево, наводећи да је данас разговарано о бројним пројектима који тек требају да се реализују, а и о онима о који су реализовани.

Премијер Вишковић је истакао да прошле године двије владе нису одржале заједничку сједницу због пандемије корона вируса, али да то не значи да нису били у сталном контакту и да нису имали никакве заједничке активности.

– Нисмо губили вријеме и у тих годину дана је било значајних активности које смо данас верификовали и преточили у закључке – истакао је Вишковић.

Он је додао да је један од тих пројеката и изградња “Бук Бијеле” за коју ће данас бити положен камен темељац, а на чију изградњу се чекало више од 30 година.

Осим овога, како каже Вишковић, веома брзо ће бити реализовани и други пројекти попут изградње ауто пута Београд – Сарајево, тачније дионица пута од Сремске Раче до Бијељине.

Србија ће, како додаје он, издвојити и преко 100 милиона евра за изградњу аеродроме у Требињу чиме ће бити омогућено да Херцеговина у наредним годинама има пуно бржи развој.

– Договорили смо се да заједно градимо и споменик на мјесту страдања српског народа у Доњој Градини, а реализоваћемо и бројне друге пројекте везано за образовање, здравство и друге – истакао је Вишковић.

Он је додао да очекује да коначно мост Братољуб у Братунцу буде у функцији, подсјетивши да је Србија из властитих средстава изградила комплетан мост још прије двије године, али да институције БиХ још нису завршиле свој дио посла.

Вишковић је најавио да су данас договарани и други пројекти попут изградњи IT кампуса, паметних градова и слично.

Брнабић: Наставља се динамика улагања Србије у Републику Српску

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је сарадња Србије и Републике Српске огромна и обимна, о чему говори и чињеница да је Србија донацијама у разне области у Српску уложила више од 72 милиона евра, те најавила да ће Србија наставити са донацијама које ће износити више од милијарду евра.

– Разговарали смо о заједничким већим и стратешким опројектима, али и мањим, али важним за грађане и Републике Српске и Федерације БиХ, јер се неки од пројекта односе и на општине у ФБиХ – истакла је она.

Брнабићева је навела да ће путем заједничког предузећа ХЕС “Горња Дрина”, конкретно кроз ХЕ “Бук Бијела”, те ауто-пута Рача-Бијељина и аедродором Требиње, бити уложено око 500 милиона евра.

– Данас смо објаснили динамику пројеката у Невесењу, Дрвару, Костајници и Козарској Дубици. Ако узмемо и двије ХЕ “Фоча” и “Паунци” у оквиру пројекта “Горња Дрина” Србија ће уложити 787 милиона евра у наредних неколико година – истакла је Брнабићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    23h 33m
    1
  • Партизан мијења име!
    16h 15m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 48m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 22m
    2
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    19h 50m
    0