Вјеровање за Мали Божић

13.01.2020. 20:27
0
ИЗВОР: Srpska.info

Сви који вријеме мјере по јулијанском календару вечерас дочекују Нову годину. Ипак, осим што је сутра “1. јануар по други пут” црква слави празник за који су везани занимљиви народни обичаји. Зато је вечерашња ноћ веома посебна!

Почетак нове године по јулијанском, односно 14. јануар по грегоријанском календару је дан када црква прославља празник Светог Василија Великог, као и сећање на обрезивање Исуса Христа. Овај дан у народну је ипак много познатији као Мали Божић.

Обичаји везани за овај празник древни су и потичу још из претхришћанских времена. Вјеровало се да нову годину треба дочекати будан, па је због тога ноћ пред нама веома посебна, преноси Историјски забавник.

Стари вјерују да сви којима је протекла година била баксузна и пуна недаћа, поноћ треба да дочекају крај отвореног прозора. Када сат откуца 12 пута, потребно је проворити кроз прозор и изговорити: “Било, не поновило се!” Након тога потребно је пољубити драгу особу и, каже народ, то је гарант за успјешну и срећну нову годину.

Слично, у неким српским крајевима кажу да је ово вријеме добро за прорицање будућности.

Нарочито у ово вјерују девојке јер ноћ пред Мали Божић може да им “прорекне” када ће се удати. Потребно је да прије сванућа, оду на таван или посљедњи спрат куће у којој живе и кроз прозор баце напоље нешто од своје одјеће. Ако ствари падну тако да су усмјерене од куће то је знак да ће и оне поћи у том правцу тј. удаће се.

Чак и да не вјерујете у ове обичаје и да су они за вас само “бапске приче” нема разлога да вам вечерашња ноћ не буде пријатна. Загрлите и пољубите вољену особу и опустите се уз оне до којих вам је стало. Биће добро и вама и њима!

Коментари 0
Повезане вијести
Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан? Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан?
Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака
Вјерници данас обиљежавају Мали Божић Вјерници данас обиљежавају Мали Божић
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 57m
    8
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 53m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 38m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 37m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 49m
    0