Влада ФБиХ уводи забрану извоза огревног дрвета и пелета

30.05.2022. 17:00
0
ИЗВОР: tanjug.rs

Влада ФБиХ је на данашњој хитној телефонској сједници прихватила иницијативу за доношење Одлуке о привременој забрани извоза огревног дрвета и пелета из БиХ до 31. децембра ове године.

Како преноси портал biznisinfo.ba, иницијатива владе се упућује Савјету министара БиХ да задужи Министарство спољне трговине и економских односа БиХ да у што краћем року, а не касније од петнаест дана од усвајања ове иницијативе, припреми и упути Одлуку о привременој забрани извоза огревног дрвета и пелета на усвајање Савјету министара.

Додаје се да је услов за доношење такве одлуке да она неће имати негативне ефекте за БиХ у смислу накнаде штете по већ закљученим/важећим извозним уговорима, односно да се она осмисли тако да не обухвати уговоре закључене до дана ступања на снагу одлуке.

Многи бх. произвођачи и прометници извозе огевно дрво и пелет у квотама у висини од 90 одсто, а поједина друштва чак извозе 100 одсто своје производње. Због таквог оступања постоји оправдана бојазан да ових производа неће бити у довољној количини за потребе домаћег тржишта, наводи се у инфромацији.

Циљ привременог ограничења извоза је заштита домаћег тржишта, подмиривање потреба становништва и осигуравање довољне количине огрева за сљедећу грејну сезону.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство
Србима у Лукавцу забрањено и дружење Србима у Лукавцу забрањено и дружење
Федерални фонд мора да исплати погребни трошак и корисницима у Српској Федерални фонд мора да исплати погребни трошак и корисницима у Српској
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 16m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 15m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 51m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 12m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 55m
    9