Влада ФБиХ уводи забрану извоза огревног дрвета и пелета

30.05.2022. 17:00
0
ИЗВОР: tanjug.rs

Влада ФБиХ је на данашњој хитној телефонској сједници прихватила иницијативу за доношење Одлуке о привременој забрани извоза огревног дрвета и пелета из БиХ до 31. децембра ове године.

Како преноси портал biznisinfo.ba, иницијатива владе се упућује Савјету министара БиХ да задужи Министарство спољне трговине и економских односа БиХ да у што краћем року, а не касније од петнаест дана од усвајања ове иницијативе, припреми и упути Одлуку о привременој забрани извоза огревног дрвета и пелета на усвајање Савјету министара.

Додаје се да је услов за доношење такве одлуке да она неће имати негативне ефекте за БиХ у смислу накнаде штете по већ закљученим/важећим извозним уговорима, односно да се она осмисли тако да не обухвати уговоре закључене до дана ступања на снагу одлуке.

Многи бх. произвођачи и прометници извозе огевно дрво и пелет у квотама у висини од 90 одсто, а поједина друштва чак извозе 100 одсто своје производње. Због таквог оступања постоји оправдана бојазан да ових производа неће бити у довољној количини за потребе домаћег тржишта, наводи се у инфромацији.

Циљ привременог ограничења извоза је заштита домаћег тржишта, подмиривање потреба становништва и осигуравање довољне количине огрева за сљедећу грејну сезону.

Коментари 0
Повезане вијести
Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
Тијела жене и дјетета пронађена у кориту ријеке Миљацке Тијела жене и дјетета пронађена у кориту ријеке Миљацке
Поново оштећен крст на молитвишту у Горњој Бријесници Поново оштећен крст на молитвишту у Горњој Бријесници
Најчитаније
 • Грађани траже помоћ због змија
  18h 15m
  1
 • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
  22h 3m
  4
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  4h 8m
  0
 • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
  7h 32m
  0
 • НБА играчу доживотна суспензија
  20h 25m
  0