Влада ФБиХ уводи забрану извоза огревног дрвета и пелета

30.05.2022. 17:00
0
ИЗВОР: tanjug.rs

Влада ФБиХ је на данашњој хитној телефонској сједници прихватила иницијативу за доношење Одлуке о привременој забрани извоза огревног дрвета и пелета из БиХ до 31. децембра ове године.

Како преноси портал biznisinfo.ba, иницијатива владе се упућује Савјету министара БиХ да задужи Министарство спољне трговине и економских односа БиХ да у што краћем року, а не касније од петнаест дана од усвајања ове иницијативе, припреми и упути Одлуку о привременој забрани извоза огревног дрвета и пелета на усвајање Савјету министара.

Додаје се да је услов за доношење такве одлуке да она неће имати негативне ефекте за БиХ у смислу накнаде штете по већ закљученим/важећим извозним уговорима, односно да се она осмисли тако да не обухвати уговоре закључене до дана ступања на снагу одлуке.

Многи бх. произвођачи и прометници извозе огевно дрво и пелет у квотама у висини од 90 одсто, а поједина друштва чак извозе 100 одсто своје производње. Због таквог оступања постоји оправдана бојазан да ових производа неће бити у довољној количини за потребе домаћег тржишта, наводи се у инфромацији.

Циљ привременог ограничења извоза је заштита домаћег тржишта, подмиривање потреба становништва и осигуравање довољне количине огрева за сљедећу грејну сезону.

Коментари 0
Повезане вијести
Скрнављење српских гробаља је рефлексија односа према живим Србима Скрнављење српских гробаља је рефлексија односа према живим Србима
Прикупљено око 8.500 КМ за уређење порте Храма Вазнесења Господњег Прикупљено око 8.500 КМ за уређење порте Храма Вазнесења Господњег
Позив пензионерима: Ево како да регулишу исплату разлике пензије у ФБиХ Позив пензионерима: Ево како да регулишу исплату разлике пензије у ФБиХ
Најчитаније
 • У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
  16h 55m
  0
 • У Сарајеву и Источном Сарајеву претреси на 12 локација
  12h 28m
  1
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  19h 46m
  3
 • „Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој
  12h 34m
  0
 • На мјесто несреће излази инспекцијски надзор за тунеле
  17h 38m
  2