Vlada FBiH uvodi zabranu izvoza ogrevnog drveta i peleta

30.05.2022. 17:00
0
IZVOR: tanjug.rs

Vlada FBiH je na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici prihvatila inicijativu za donošenje Odluke o privremenoj zabrani izvoza ogrevnog drveta i peleta iz BiH do 31. decembra ove godine.

Kako prenosi portal biznisinfo.ba, inicijativa vlade se upućuje Savjetu ministara BiH da zaduži Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u što kraćem roku, a ne kasnije od petnaest dana od usvajanja ove inicijative, pripremi i uputi Odluku o privremenoj zabrani izvoza ogrevnog drveta i peleta na usvajanje Savjetu ministara.

Dodaje se da je uslov za donošenje takve odluke da ona neće imati negativne efekte za BiH u smislu naknade štete po već zaključenim/važećim izvoznim ugovorima, odnosno da se ona osmisli tako da ne obuhvati ugovore zaključene do dana stupanja na snagu odluke.

Mnogi bh. proizvođači i prometnici izvoze ogevno drvo i pelet u kvotama u visini od 90 odsto, a pojedina društva čak izvoze 100 odsto svoje proizvodnje. Zbog takvog ostupanja postoji opravdana bojazan da ovih proizvoda neće biti u dovoljnoj količini za potrebe domaćeg tržišta, navodi se u infromaciji.

Cilj privremenog ograničenja izvoza je zaštita domaćeg tržišta, podmirivanje potreba stanovništva i osiguravanje dovoljne količine ogreva za sljedeću grejnu sezonu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ženi oduzet auto - za kazne duguje više od 15.000 KM Ženi oduzet auto - za kazne duguje više od 15.000 KM
Težak život srpskih povratnika u selu Gornji Tiškovac Težak život srpskih povratnika u selu Gornji Tiškovac
Autom sletio u korito Miljacke Autom sletio u korito Miljacke
Najčitanije
 • Pjesma o djevojčici Veli - cvijećem dočekala crnogorsku vojsku i zbog toga ubijena (FOTO)
  4h 13m
  2
 • Neustrašivi mašinovođa Vojin Nikitović
  12h 56m
  0
 • Katić najavio mogućnost osnivanja Doma zdravlja u Istočnoj Ilidži?
  10h 35m
  4
 • Hapšenje zbog spida u Istočnoj Ilidži
  11h 46m
  0
 • Policijska akcija u Sarajevu: Pretresi i hapšenja zbog droge, pronađeno oružje i municija
  9h 1m
  1