Vlada FBiH uvodi zabranu izvoza ogrevnog drveta i peleta

30.05.2022. 17:00
0
IZVOR: tanjug.rs

Vlada FBiH je na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici prihvatila inicijativu za donošenje Odluke o privremenoj zabrani izvoza ogrevnog drveta i peleta iz BiH do 31. decembra ove godine.

Kako prenosi portal biznisinfo.ba, inicijativa vlade se upućuje Savjetu ministara BiH da zaduži Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u što kraćem roku, a ne kasnije od petnaest dana od usvajanja ove inicijative, pripremi i uputi Odluku o privremenoj zabrani izvoza ogrevnog drveta i peleta na usvajanje Savjetu ministara.

Dodaje se da je uslov za donošenje takve odluke da ona neće imati negativne efekte za BiH u smislu naknade štete po već zaključenim/važećim izvoznim ugovorima, odnosno da se ona osmisli tako da ne obuhvati ugovore zaključene do dana stupanja na snagu odluke.

Mnogi bh. proizvođači i prometnici izvoze ogevno drvo i pelet u kvotama u visini od 90 odsto, a pojedina društva čak izvoze 100 odsto svoje proizvodnje. Zbog takvog ostupanja postoji opravdana bojazan da ovih proizvoda neće biti u dovoljnoj količini za potrebe domaćeg tržišta, navodi se u infromaciji.

Cilj privremenog ograničenja izvoza je zaštita domaćeg tržišta, podmirivanje potreba stanovništva i osiguravanje dovoljne količine ogreva za sljedeću grejnu sezonu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke
Tijela žene i djeteta pronađena u koritu rijeke Miljacke Tijela žene i djeteta pronađena u koritu rijeke Miljacke
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    17h 29m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    14h 58m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    9h 12m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    14h 16m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    5h 24m
    0