Влада Кантона Сарајево донијела одлуку о набавци додатних количина гаса

25.01.2022. 18:41
0
ИЗВОР: СРНА

Влада Кантона Сарајево је на ванредној сједници донијела одлуку да набави додатне количине гаса по тржишној цијени како би спријечила обуставу гријања за више од 150.000 грађана, који су корисници "Топлана".

За наредни период затражена је набавка додатних 500.000 метара кубних гаса, који би по уговореној цијени коштали 372.000 КМ, а биће плаћени четири пута више, саопштено је из Владе Кантона Сарајево.

"Сарајевогас" ће у наредном периоду, како је наведено, подузети правне радње које се тичу "Енергоинвестовог" непоштивања уговора због неиспоручених уговорених количина гаса и накнаде штете узроковане неизбјежном набавком додатних количина гаса по значајно увећаној цијени.

У посљедња три дана за Кантон Сарајево је испоручено 215.000 метара кубних гаса мање него што је гарантована количина, а, како преносе федерални медији, мањак је настао када је приватна компанија "Арцерол Митал" непредвиђено повукла 150.000 метара кубних енергента на име наводног ремонта.

"Енергоинвест" тражи да Кантон Сарајево плаћа тржишну цијену гаса за додатне количине, а која је четири пута виша од уговорене, док "Арцелор Митал" додатне количине плаћа по нижим, раније уговореним цијенама.

У саопштењу је наведено да Влада Кантона Сарајево неће дозволити да тај удар поднесу сами грађани.

Тренутно у Сарајеву 70 одсто котловница ради на алтернативним горивима због редукованих количина гаса.

Коментари 0
Повезане вијести
Због одлуке Бугарске доћи ће до значајног повећања цијене гаса Због одлуке Бугарске доћи ће до значајног повећања цијене гаса
Скупља нафта дигла и цијену гаса у Српској Скупља нафта дигла и цијену гаса у Српској
Хиљаде људи на протесту у Сарајеву поводом погибије младе докторице Хиљаде људи на протесту у Сарајеву поводом погибије младе докторице
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  18h 56m
  1
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  20h 0m
  0
 • Имам позива да се од ловачких секција праве војне формације
  11h 44m
  5
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  20h 32m
  0
 • Пожар на објекту бившег хотела Кристал
  10h 56m
  0