Влада Српске дала зелено свјетло за необјављивање Шмитових одлука

20.06.2023. 15:29
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Влада Републике Српске је на данашњој посебној сједници назначила да постоји уставни основ за доношење предложеног закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске који предвиђа да се донесени прописи и други акти (нелегалног) високог представника у БиХ не објављују у Службеном гласнику.

Влада Српске је размотрила и дала мишљење на Приједлог закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске, који су у скупштинску процедуру по хитном поступку упутили посланици у Народној скупштини.

Постоји уставни основ за доношење овог закона према којем Република уређује и обезбјеђује уставност и законитост, а Народна скупштина доноси законе, друге прописе и опште акте, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да је у складу са одредбама Устава Српске прописано да се закони, други прописи и општи акти, прије ступања на снагу објављују у одговарајућем службеном гласилу.

- Такође, у преамбули Устава Српске изражена је јасна опредијељеност Републике за потпуно поштовање и досљедно примјењивање Општег оквирног споразума о миру за БиХ, док је у члану 5. Устава изричито утврђено да се уставно уређење Републике, између осталог, темељи на гарантовању и заштити људских слобода и права у складу са међународним стандардима и владавини права - наводе из Владе.

У саопштењу се додаје да је важећим Законом о објављивању закона и других прописа Републике Српске уређен начин објављивања закона, других прописа и општих аката Републике у службеном гласилу Српске, као и оснивање, статус и управљање Службеним гласником.

- Предложеном измјеном овог закона брише се одредба која прописује да ће се у Службеном гласнику Републике Српске објављивати прописи и други акти које доноси високи представник за БиХ - наведено је у саопштењу.

Предлагач предметног закона, образлажући разлоге за доношење, навео је да Кристијан Шмит није именован у складу са одредбама Анекса 10 Општег оквирног споразума о миру за БиХ, који предвиђа, између осталог, да високи представник "треба бити именован у складу са релевантним резолуцијама Савјета безбједности УН".

- Сходно томе, не може се сматрати високим представником у БиХ, те се предлаже да се прописи и други акти које доноси не објављују у Службеном гласнику Републике Српске - наводи се у образложењу.

Влада Српске сматра да сходно свему наведеном Приједлог закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске у складу са Уставом Републике, правним системом Српске и Правилима за израду закона и других прописа Српске, наведeно је у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Влада Српске мијења обрачун накнада за вријеме породиљског одсуства Влада Српске мијења обрачун накнада за вријеме породиљског одсуства
Влада Републике Српске се задужује за још 20 милиона марака Влада Републике Српске се задужује за још 20 милиона марака
Влада повећала основицу: Оволико ће да износи минимални праг за обрачун примања бораца Влада повећала основицу: Оволико ће да износи минимални праг за обрачун примања бораца
Најчитаније
 • Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због доласка њихових челника пред Суд БиХ
  23h 47m
  8
 • Косовски витез Милош Ћирковић: На згаришту икона Светог Алимпија Столпника
  5h 44m
  0
 • Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак
  11h 58m
  3
 • Отворен Конзулат Србије у Палама, Љевнаић почасни конзул
  7h 14m
  2
 • Јаков Игњатовић - Зачетник реализма у српској књижевности
  10h 4m
  0