Влада Српске нема новца за бесплатне уџбенике

11.06.2021. 19:45
0
ИЗВОР: Srpskainfo.com

За бесплатне уџбенике за све основце у Српској потребно је око 12 милиона марака из републичког буџета, а тренутно се издвајају тек три милиона КМ.

Настава у школама ове седмице је завршена, али то не значи и крај обавеза за родитеље. С обзиром да уџбеници за два основца знају коштати и више од 200 КМ, неки грађани већ се распитују за куповину комплета књига на рате, како их пред септембар не би стисле све обавезе.

Шта је са Иницијативом о увођењу бесплатних уџбеника, која би требала олакшати родитељима? Прије више од двије године народни посланици РС су обавезали Владу РС да изради закон којим ће бити регулисано увођење бесплатних уџбеника за ученике основних школа у Српској. Међутим, тај посао је још на чекању.

Застој због короне

Зашто није покренут поступак израде закона и када можемо очекивати нацрт закона, упитала је недавно на сједници и посланик Гордана Видовић.

– Када је у питању израда нацрта закона који се односи на бесплатне уџбенике, због ситуације изазване вирусом корона у 2020. години, која се наставила и у 2021. години, те усљед прилагођавања новонасталој ситуацији, организацији и начину рада, дошло је до застоја у изради одређених закона и подзаконских аката. Изради наведеног закона ћемо се посветити у наредном периоду, односно чим се створе услови за формирање радне групе и редовно одржавање састанака – одговорили су прошлог мјесеца из Министарства просвјете и културе РС.

С обзиром да се до данас епидемиолошка ситуација стабилизовала, Српскаинфо је поставила министарству исто питање, али конкретан одоговор нисмо добили. Из министарства и овај пут подсјећају да више од деценије обезбјеђују уџбенике за основце првог и другог разреда.

Поред тога, од школске 2019/20. године обезбеђују још уџбенике за ученике побједнике републичких такмичења и за треће и свако наредно дијете из породица са троје и више дјеце.

– Буџетом за 2021. годину за ове намјене планирана су средства у износу од три милиона КМ, што је за 2,02 милиона КМ више од буџета за 2019. годину. На овај начин настојимо да постепено обезбјеђујемо бесплатне уџбенике за ученике основних школа – поручили су из министарства просвјете, додавши да ће и Министарство породице, омладине и спорта осигурати уџбенике за одличне ученике из породица са четворо и више дјеце, од трећег до деветог разреда.

Ослонац на општине

За бесплатне уџбенике за све основце у Српској потребно је око 12 милиона марака, што су још раније потврдили из министарства просвјете.

Сада се очигледно уздају у то да ће дјелић новца обезбиједити саме општине. Наиме, кажу да су “успоставили сарадњу са Савезом општина и градова” како би јединице локалне самоуправе обезбиједиле бесплатне уџбенике за ученике основних школа који долазе из породица у стању социјалне потребе.

Прва локална заједница која је најавила бесплатне уџбенике за све ђаке од трећег до деветог разреда јесте Град Бањалука. Душко Тадић, активиста који је и званични покретач Иницијативе, нада се да ће и остале општине кренути за Бањалуком, док Министарство просвјете не буде спремно да се бави овим послом.

– Верујем да је корона утицала на све и да је била један од проблема, али реални да будемо, од дана када је усвојена Иницијатива одуговлачи се с тим послом. Надам се да ће се поводом овог питања урадити нешто што прије – истиче Тадић.

Напомиње да неће одустати док сва дјеца у Српској не добију бесплатне комплете књига за школу.

– Бањалука се упустила у ову причу и надамо се да ће то бити реализовано на територији града. Ми ћемо, као покретачи инцијативе, покренути и акцију прикупљања старих уџбеника у Бањалуци, које ћемо прослиједити у неке друге општине којима су потребне ђачке књиге – закључује Тадић.

Град Бањалука расписао је прошлог мјесеца тендер за набавку уџбеника за ученике од трећег до деветог разреда основне школе, са роком пријаве до 1. јула.

Процијењена вриједност набавке је 1,5 милиона КМ, а ријеч је о комплетима за укупно 11.340 ученика.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    4h 34m
    0
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    19h 28m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    5h 27m
    2
  • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
    23h 50m
    4
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    4h 51m
    2