Влада Српске улаже 6,5 милиона КМ за градњу павиљона на Јахорини

16.09.2021. 18:54
0
ИЗВОР: capital.ba

Да бахатом трошењу новца на Јахорини никад не долази крај доказ је и најновији тендер Владе Републике Српске која планира издвојити готово 6,5 милиона марака на градњу павиљона у спортско-рекреативном центру на Јахорини.

Угоститељски сервис Владе РС расписао је јавну набавку за пројектовање, реконструкцију, надоградњу и адаптацију постојећег објекта павиљона у спортско рекреативном центру на Јахорини по систему „кључ у руке“, а за све то нуде 5,5 милиона КМ без ПДВ-а односно готово 6,5 милиона марака са урачунатим порезом.

Онај ко буде желио да се пријави на овај тендер мора имати успјешно искуство у реализацији једног уговора по принципу „кључ у руке“ у изведеним грађевинским радовима који су предмет набавке и то за период који није дужи од пет година у укупној вриједности од најмање 5,5 милиона без ПДВ-а.

-Радови морају бити окончани у назначеном периоду да би овај услов био испуњен, а уговор је могао бити закључен и радови започети прије тог периода- истакнуто је у тендерској документацији.

Када су у питању сами радови, предвиђено је да понуђач сруши дијелове конструктивних зидова, исјече дио темеља, постави трокрилне и двокрилне прозоре, улазна врата, те изврши керемичираске, машинске, зидарске, тесарске и друге предвиђене радове. 

Подсјетимо, како је Capital раније писао један од посљедњих у низу тендера Владе РС је био за изградњу, пројектовање и адаптацију „Дома Партизан“, као и доградњу објекта који ће чинити луксузни „Хотел Партизан“, а предвиђено је да то задовољство грађане Српске кошта чак седам милиона марака. 

Иако је Влада потрошила готово 20 милиона КМ на реновирање и опремање хотела „Рајска долина“ на Јахорини, то им није било довољно, па свакодневно смишљају нове пројекте у које би могли уложити државни новац. 

За „Хотел Партизан“ су затражили да извођач радова има најмање 20 стално запослених или ангажованих радника грађевинске струке, камионе, багере, доставна возила и друге машине.

Није се бјежало од луксуза на рачун грађана Српске, који се боре са пандемијом и незапосленошћу. Предвиђено је, између осталог, да будући „Хотел Партизан” има подрум у дијелу испод СПА центра, приземље, три спрата и поткровље.

Влада је већ потрошила милионе на адаптацију хотела „Рајска долина” на Јахорини.

Једна од одлука у само овој години била је да се издвоји седам милиона марака из Буџета, чиме су се улагања пореских обвезника у хотел „Рајска долина“ примакла цифри од 20 милиона марака.

Досадашња улагања пратиле су бројне незаконитости, од договорене набавке прескупе опреме и преплаћене кухиње, до намјештања тендера за кристалне чаше.

Влада РС, коју предводи СНСД од 2006. године, потрошила је десетине милиона КМ на критиковани модел куповине приватизованих предузећа широм РС. Те компаније данас су у већим дуговима него када их је влада купила државним новцем и повјерила на управљање страначким функционерима.

Сада, у кризи узрокованом пандемијом вируса корона, док се задужује на домаћем и иностраном тржишту капитала, Влада троши милионе на угоститељски сектор и луксузне хотеле у којима су прошле зиме гости углавном били државни функционери, али и њихова родбина.

У ситуацији када приватни хотелијери немају новца да одрже пословање и њихов бизнис долази у питање, власт тврди да нема новца да им помогне, а истовремено троши новац грађана да би се она бавила том дјелатношћу.

Аутор: Бојана Нинковић/Capital

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    2h 51m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    15h 28m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    19h 16m
    0
  • Крађа у Палама
    1h 9m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    19h 0m
    0