Владика Јоаникије: Црна Гора иде напријед у складу са Његошевим аманетом

18.09.2021. 09:28
0
ИЗВОР: СРНА

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је да је инсистирањем на цетињском устоличењу одбрањена држава Црна Гора и да она иде напријед у складу са Његошевим аманетом.

-Црна Гора иде напријед, ка Христу, ка побједи добра над злом, ка васкрсењу љубави. У складу са Божијим ријечима: `Ново вино у мјехове нове`. То је у складу са Његошевим аманетом Црној Гори. Бог ће помоћи да тако буде- рекао је митрополит Јоаникије за београдску "Политику".

Подршку представника бивше власти и садашњег предсједника Црне Горе изгредницима на Цетињу, миторополит Јоаникије тумачи као "приземну и кратковиду" злоупотребу законитог вјерског чина у политичке сврхе.

Митрополит указује да су ти "политичари прошлости" ради очувања својих доскорашњих позиција, били спремни и да "закрве најрођенију браћу", што им, ипак, није успјело.

-Ако неко пита да ли је Црква виновних немира, да ли је она узроковала сукобе неким својим инсистирањем – ја одговарам: наше црквено устоличење /начин и мјесто одржавања/ спада у људска и вјерска права загарантована Уставом ове земље и свим релевантним међународним конвенцијама, а блокада пута и напад на полицију је нешто што санкционишу закони свих демократских земаља. Увјерен сам да смо инсистирањем на цетињском устоличењу управо бранили и одбранили државу Црну Гору и њен поредак- поручује митрополит Јоаникије.

Упитан може ли се располућена Црна Гора поново ујединити, митрополит Јоаникије истиче да једино Бог може да успостави то јединство, а да је на људима да дају примјер једни другима како то јединство желе.

Митрополит Јоаникије подсјећа да унутрашња располућеност Црне Горе траје вијековима, од давних и новијих династичких сукоба, преко недоумица у погледу орјентације народа између различитих идеолошких праваца све до данас.

-Вјерујем да си нам те недоумице дате како бисмо одрастали, како би сазријевали и били бољи- оцјењује владика Јоаникије.

Он истиче да дешавања на Цетињу, ипак, нису бацила сијенку на свечани чин устоличења јер, како наводи, све велико и значајно у историји Цркве ности истовремено и свјетлост васкрсења и муку распећа.

-Тако помијешане жуч и мед морала је изгледа да понесе и чаша којом је Господ благословио устоличење новог митрополита на Цетињу. Ако томе додамо да готово ниједан црногорски владика није провео вријеме своје службе без велике муке од својих најближих – онда сјенка није бачена на свечани чин. Та сјенка је сјенка крста Господњег и ми стојима под њим сви. Чекајући будућу побједу мира и љубави- поручио је митрополит Јоаникије.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Свети Прокопије Данас Свети Прокопије
Херцег Нови скупљи од Малдива Херцег Нови скупљи од Малдива
Српска православна црква прославља Светог преподобног Сисоја Великог Српска православна црква прославља Светог преподобног Сисоја Великог
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 25m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 24m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 0m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 21m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 4m
    9