Vladika Joanikije: Crna Gora ide naprijed u skladu sa Njegoševim amanetom

18.09.2021. 09:28
0
IZVOR: SRNA

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da je insistiranjem na cetinjskom ustoličenju odbranjena država Crna Gora i da ona ide naprijed u skladu sa Njegoševim amanetom.

-Crna Gora ide naprijed, ka Hristu, ka pobjedi dobra nad zlom, ka vaskrsenju ljubavi. U skladu sa Božijim riječima: `Novo vino u mjehove nove`. To je u skladu sa Njegoševim amanetom Crnoj Gori. Bog će pomoći da tako bude- rekao je mitropolit Joanikije za beogradsku "Politiku".

Podršku predstavnika bivše vlasti i sadašnjeg predsjednika Crne Gore izgrednicima na Cetinju, mitoropolit Joanikije tumači kao "prizemnu i kratkovidu" zloupotrebu zakonitog vjerskog čina u političke svrhe.

Mitropolit ukazuje da su ti "političari prošlosti" radi očuvanja svojih doskorašnjih pozicija, bili spremni i da "zakrve najrođeniju braću", što im, ipak, nije uspjelo.

-Ako neko pita da li je Crkva vinovnih nemira, da li je ona uzrokovala sukobe nekim svojim insistiranjem – ja odgovaram: naše crkveno ustoličenje /način i mjesto održavanja/ spada u ljudska i vjerska prava zagarantovana Ustavom ove zemlje i svim relevantnim međunarodnim konvencijama, a blokada puta i napad na policiju je nešto što sankcionišu zakoni svih demokratskih zemalja. Uvjeren sam da smo insistiranjem na cetinjskom ustoličenju upravo branili i odbranili državu Crnu Goru i njen poredak- poručuje mitropolit Joanikije.

Upitan može li se raspolućena Crna Gora ponovo ujediniti, mitropolit Joanikije ističe da jedino Bog može da uspostavi to jedinstvo, a da je na ljudima da daju primjer jedni drugima kako to jedinstvo žele.

Mitropolit Joanikije podsjeća da unutrašnja raspolućenost Crne Gore traje vijekovima, od davnih i novijih dinastičkih sukoba, preko nedoumica u pogledu orjentacije naroda između različitih ideoloških pravaca sve do danas.

-Vjerujem da si nam te nedoumice date kako bismo odrastali, kako bi sazrijevali i bili bolji- ocjenjuje vladika Joanikije.

On ističe da dešavanja na Cetinju, ipak, nisu bacila sijenku na svečani čin ustoličenja jer, kako navodi, sve veliko i značajno u istoriji Crkve nosti istovremeno i svjetlost vaskrsenja i muku raspeća.

-Tako pomiješane žuč i med morala je izgleda da ponese i čaša kojom je Gospod blagoslovio ustoličenje novog mitropolita na Cetinju. Ako tome dodamo da gotovo nijedan crnogorski vladika nije proveo vrijeme svoje službe bez velike muke od svojih najbližih – onda sjenka nije bačena na svečani čin. Ta sjenka je sjenka krsta Gospodnjeg i mi stojima pod njim svi. Čekajući buduću pobjedu mira i ljubavi- poručio je mitropolit Joanikije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Petrovdan Danas Petrovdan
Uoči Petrovdana Uoči Petrovdana
Danas Ivanjdan Danas Ivanjdan
Najčitanije
 • Muškarac ostavio kofere sa ljudskim ostacima na mostu
  21h 0m
  0
 • Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
  8h 0m
  1
 • Srbija: Izmjereno nevjerovatnih 50 stepeni
  22h 54m
  0
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  3h 18m
  0
 • Oglasio se glavni tužilac poslije saslušanja osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić
  21h 43m
  0