Владика Јоаникије: Одбацимо подјеле, старе и нове

05.01.2021. 19:52
0
ИЗВОР: СРНА

Администратор Митрополије црногорско-приморске и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије позвао је да се одбаце међусобне подјеле, "које угрожавају будућност Црне Горе".

- Најљепше ћемо прославити овај велики празник ако пред колијевком Богомладенца Христа одбацимо наше међусобне подјеле, старе и нове, које трују наш живот и угрожавају будућност Црне Горе. Нека се умјесто мржње и злопамћења усели у наша срца љубав према ближњима, нека буде што више братских загрљаја и радосних божићних поздрава, широм наше вољене Отаџбине и цијеле хришћанске васељене - навео је владика Јоаникије.

Иако се ове године Божић прославља у отежаним условима, понајвише због епидемије вируса корона, епископ Јоаникије изразио је увјерење да ће се у скромним светим богослужењима и лијепим божићним обичајима, доживјети пуноћа празничне радости.

Владика Јоаникије истакао је да добри хришћани никада не дозвољавају да им спољашња ограничења, па ни епидемиолошке мјере, које треба поштовати, угрозе вјеру, пригуше молитву или спријече милосрђе.

- Напротив! Многи људи добре воље, посебно љекари и медицинско особље, од којих су не мали број њих православни вјерници, показали су се као хероји овог времена у њиховој неустрашивој борби за спасење обољелих од смртоносне пандемије - навеоје епископ Јоаникије у Божићној поруци.

Епископ Јоаникије је истакао да се хришћанска породица као благословена заједница љубави открива као мала домаћа црква у којој се изграђују христолике личности од дјетињства до зрелости и старости, те додао да је васпитање дјеце света дужност родитеља од којих највише зависи срећа сваке породице, њен опстанак и напредак.

- Због тога од свег срца желимо да у сваки хришћански дом уђе Мир Божији и да се свака породица испуни топлином Богомладенца и обнови Његовим неувенљивим новинама - навео је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је пожелио да "на овај свијетли празник сваку породицу обасјају животворни зраци витлејемске звијезде, да сваки дом замирише тамјаном, а душе вјером и хришћанским врлинама".

- Благодаримо Богу који нас је кроз сву нашу крстоносну прошлост обасјавао лучама свога Сина, оваплоћеног Богомладенца и укрепљавао Његовим божанским енергијама. Лако је видјети колико се у историји Црне Горе и Српске православне цркве дубоко упечатила тајна Рођења Христовога - нагласио је владика Јоаникије.

Епископ Јоаникије је навео да су "небеска љепота наших храмова и блистава култура коју су наши преци вијековима стварали, Његошева поезија и етика Марка Миљанова прожете вјером у оваплоћеног Сина Божијег, Христа Спаситеља" и додао да је "у коријенима народног етоса и душевности запретан је дубоки и чисти осјећај за светост која нас сједињује са Богом, живим и истинитим и са свима светима".

- Због тога је наше покољење, нарочито наш млади нараштај, могло на величанствен начин, кроз прошлогодишње литије, посвједочити вјерност и оданост својим светињама и завјештањима предака - навео је владика Јоаникије у поруци коју је завршио најрадоснијим божићним поздравом "Мир Божији, Христос се роди!"

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    17h 53m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    7h 49m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    19h 40m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    15h 20m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    18h 40m
    0