Власенички ђаци на међународном кампу у Алексинцу

14.08.2023. 14:47
0
ИЗВОР: katera.news

Да се рад и знање власеничких просвјетара и ђака препознају и ван граница наше земље доказ је и позив за учешће на међународном омладинском кампу који, под покровитељством Министарства Републике Србије за дијаспору, реализују Општина Алексинац и алексиначка Туристичка организација.

На овом седмодневном дружењу, које ће у Дјечјем одмаралишту Липовац, од 14. до 21. августа, окупити шездесетак младих од 15 до 20 година из Србије и дијаспоре, Власеничани ће представљати Републику Српску.

Професорица Татјана Голијанин, ментор власеничких "Читалића", рекла је да је позив из Алексинца резултат вишегодишњег учешћа у јединственом пројекту "Читалићи" који, у сарадњи са бројним институцијама, између осталих и Републичким педагошким заводом Републике Српске, реализује истоимено алексиначко удружење.

- Нашу екипу чини пет ученица Средњошколског центра "Милорад Влачић" и четири из Основне школе "Вук Караџић", које су се истакле у пројектним задацима. Прикључиле су нам се и двије ученице шековићког Средњошколског центра "Петар Други Петровић Његош" које ћемо, у школској години која је пред нама, укључити у активности "Читалића". Срећни смо што су наш рад и љубав према књизи препознати и част нам је што ћемо представљати своје школе, град и Српску - казала је Татјана.

Голијанинова је објаснила и како ће камп бити организован. 

- У Липовцу нас очекује богат и разноврстан програм чији је циљ очување и његовање српског језика, културе и традиције, али и много забаве. Поред радионица"Говори српски да те цео свет разуме", "Дигитални хербаријум", "Знаменити Алексинчани", "Занимљива географија", биће ту много спортских надметања и игара без граница. Посјетићемо Завичајни музеј у Алексинцу, обићи ћемо гроб пуковника Рајевског,  по коме је настао лик чувеног грофа Вронског, ићи ћемо на Бованско језеро, Ртањ   и у Сокобању. Планирани су чак и одласци на концерте Тијане Дапчевић, Неверних беба и Прљавог инспектора Блаже. Сигурно је да ћемо свој град и школе моћи представити и министру Ђорђу Милићевићу, који ће присуствовати свечаном отварању,  и предсједнику општине Алексинац Далибору Радичевићу, који ће уприличити пријем и свечани ручак за учеснике кампа - испричала је она.

Власенички ђаци су у два наврата награђени на такмичењу "Читалића": школске 2021/22. године је Новинарска секција средње школе похваљена за израду новина "Плетисанка" којим је обиљежено 180 година од рођења Лазе Костића, а 2019/20. основка Софија Мотика је заузела треће мјесто у категорији "Дигитални Читалићи" израдом историјата  "Лучиних књижевних сусрета

Коментари 0
Повезане вијести
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Ближи се камп Црвене звезде у Источној Илиџи, пријаве још увијек отворене Ближи се камп Црвене звезде у Источној Илиџи, пријаве још увијек отворене
Највећа рудничка несрећа: Цијела смјена остала је под земљом Највећа рудничка несрећа: Цијела смјена остала је под земљом
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    21h 48m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    22h 32m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    12h 8m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    1h 21m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    1h 15m
    0