Vlasenički đaci na međunarodnom kampu u Aleksincu

14.08.2023. 14:47
0
IZVOR: katera.news

Da se rad i znanje vlaseničkih prosvjetara i đaka prepoznaju i van granica naše zemlje dokaz je i poziv za učešće na međunarodnom omladinskom kampu koji, pod pokroviteljstvom Ministarstva Republike Srbije za dijasporu, realizuju Opština Aleksinac i aleksinačka Turistička organizacija.

Na ovom sedmodnevnom druženju, koje će u Dječjem odmaralištu Lipovac, od 14. do 21. avgusta, okupiti šezdesetak mladih od 15 do 20 godina iz Srbije i dijaspore, Vlaseničani će predstavljati Republiku Srpsku.

Profesorica Tatjana Golijanin, mentor vlaseničkih "Čitalića", rekla je da je poziv iz Aleksinca rezultat višegodišnjeg učešća u jedinstvenom projektu "Čitalići" koji, u saradnji sa brojnim institucijama, između ostalih i Republičkim pedagoškim zavodom Republike Srpske, realizuje istoimeno aleksinačko udruženje.

- Našu ekipu čini pet učenica Srednjoškolskog centra "Milorad Vlačić" i četiri iz Osnovne škole "Vuk Karadžić", koje su se istakle u projektnim zadacima. Priključile su nam se i dvije učenice šekovićkog Srednjoškolskog centra "Petar Drugi Petrović Njegoš" koje ćemo, u školskoj godini koja je pred nama, uključiti u aktivnosti "Čitalića". Srećni smo što su naš rad i ljubav prema knjizi prepoznati i čast nam je što ćemo predstavljati svoje škole, grad i Srpsku - kazala je Tatjana.

Golijaninova je objasnila i kako će kamp biti organizovan. 

- U Lipovcu nas očekuje bogat i raznovrstan program čiji je cilj očuvanje i njegovanje srpskog jezika, kulture i tradicije, ali i mnogo zabave. Pored radionica"Govori srpski da te ceo svet razume", "Digitalni herbarijum", "Znameniti Aleksinčani", "Zanimljiva geografija", biće tu mnogo sportskih nadmetanja i igara bez granica. Posjetićemo Zavičajni muzej u Aleksincu, obići ćemo grob pukovnika Rajevskog,  po kome je nastao lik čuvenog grofa Vronskog, ići ćemo na Bovansko jezero, Rtanj   i u Sokobanju. Planirani su čak i odlasci na koncerte Tijane Dapčević, Nevernih beba i Prljavog inspektora Blaže. Sigurno je da ćemo svoj grad i škole moći predstaviti i ministru Đorđu Milićeviću, koji će prisustvovati svečanom otvaranju,  i predsjedniku opštine Aleksinac Daliboru Radičeviću, koji će upriličiti prijem i svečani ručak za učesnike kampa - ispričala je ona.

Vlasenički đaci su u dva navrata nagrađeni na takmičenju "Čitalića": školske 2021/22. godine je Novinarska sekcija srednje škole pohvaljena za izradu novina "Pletisanka" kojim je obilježeno 180 godina od rođenja Laze Kostića, a 2019/20. osnovka Sofija Motika je zauzela treće mjesto u kategoriji "Digitalni Čitalići" izradom istorijata  "Lučinih književnih susreta

Komentari 0
Povezane vijesti
Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
Bliži se kamp Crvene zvezde u Istočnoj Ilidži, prijave još uvijek otvorene Bliži se kamp Crvene zvezde u Istočnoj Ilidži, prijave još uvijek otvorene
Najveća rudnička nesreća: Cijela smjena ostala je pod zemljom Najveća rudnička nesreća: Cijela smjena ostala je pod zemljom
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    1h 33m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    21h 42m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    22h 47m
    4
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    16h 30m
    0