Воћари из Херцеговине траже сезонске раднике

17.08.2019. 20:50
0
ИЗВОР: AТV

Воће је у Херцеговини ове године добро родило али га нема ко обрати. Берба полако почиње а у воћњацима и виноградима тек по који радник. Берачи који су редовни сваке године и ове су ту. Кажу да им није тешко брати и да радника, итекако, фали. 

-Фали радне снаге, заиста не знам зашто ова младост не ради. Могу зарадити исто као и ми, ко ради зарадиће сигурно. Колико већ радите овдје? Седма је година- каже Здравко Поробић, радник.

-Коме није потребно тај избјегне коме јесте дође ради, помучи се. Одакле све има ваших колега овдје да раде? Па има из Босне, Србије, Билећа подручје Херцеговине. Није баш нека навала али добро све у свему- каже Нада Љубибратић, радник.

Власници на мукама. Кажу - урадиће све само да нађу добре раднике. Истичу да су побољшали услове рада и плате. Многи који су, до ове године брали херцеговачко грожђе, сада раде на Јадрану па је проблем недостатка радника у Херцеговини  све израженији.

-Сада нам радне снаге треба, теже је сваке године, људи одлазе у Дубровник, доста је радноспособних отишло разних занимања. Тако да смо оскудни са радном снагом- каже Ранко Петијевић, виноградар.

-Кориговали смо цијене, мало су веће цијене норми. Такође не ради се више извлачење ручно, него се извлачење из редова ради помоћу трактора- каже Бранко Анђелић, Агрофин Требиње.

Већи произвођачи имају и већи проблем. Хватају се за главу када виде да воће сазријева а да га нема ко брати. У Поповом пољу кажу да фали на стотине радника.

-Сада када крене највећи јек бербе колико ће вам требати радника? Ми газдујемо са неких 350 хектара отприлике тако неки оптималан број је када се све одвија несметано је једно 350 људи. Један човјек по хектару за све операције да се све одвија несметано и у предвиђеном вренском периоду. Чињеница је да сада не можемо обезбједити тај број људи и са постојећом количином људи покушавамо да се изборимо са кратким временом а великим бројем послова-  каже Драгиша Башић, руководилац воћарске производње АД Попово Поље.

По срећи или несрећи гране се савијају од рода. Јабуке обарају рекорде. Воћари се надају да ће све стићи на вријеме.

 

Воћари кажу да ова година није била нимало лака, ипак  јабуке су добро родиле. А ако се берба успјешно заврши јабуке из Поповог поља иду на тржиште земаља Европе али и на руско тржиште.

Коментари 0
Повезане вијести
Лутрија наћи сезонце за бербу поврћа и воћа Лутрија наћи сезонце за бербу поврћа и воћа
У Крајини и Херцеговини могући удари вјетра до 80 километара на час У Крајини и Херцеговини могући удари вјетра до 80 километара на час
Потражња за љетним сезонцима већ у току Потражња за љетним сезонцима већ у току
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    3h 49m
    0
  • Слани мафини
    13h 10m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 5m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    12h 59m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 28m
    0