Водећи свјетски медији о блокади: Хиљаде демонстраната у Београду и широм Србије

04.12.2021. 21:26
0
ИЗВОР: Washington Post, AFP, Beta/rs.n1info

Хиљаде људи у Београду и другим градовима у Србији блокирало је главне путеве и мостове протестујући против планираног рудника литијума, упркос упозорењима полиције и кампањи застрашивања коју су власти покренуле против демонстраната, пише The Washington Post.

Звиждуцима и скандирањем „Устани! Устанак!“ демонстранти су зауставили саобраћај на главном ауто-путу који пролази кроз српску престоницу. У Нишу је блокирана главна улица у центру града, као и мост на Дунаву у Новом Саду, пише The Washington Post.

Лист пише и о тучи до које је дошло у Новом Саду, као и о инциденту у Београду када су бачене бакље на демонстранте.

Униформисана полиција није била видљива током двочасовних протеста које је The Washington Post оцијенио као „најмасовније демонстрације против популистичке власти у Србији у посљедњих неколико година“.

У тексту се наводи да је то био други такав протест широм земље који су организовале еколошке групе „усред све већег незадовољства јавности аутократском владавином предјседника Србије Александра Вучића“.

Еколошке групе критиковале су Вучићеву популистичку владу да се не бори у довољној мјери са широко распрострањеним загађењем. Они су посебно против два закона која је усвојио парламент, а за које тврде да постављају темеље за ископавање литијума у западној Србији, пише лист.

У знак пркоса, Вучић је игнорисао протесте и отпутовао на локацију на којој ​​компанија Рио Тинто планира да почне ископавања. Из његове канцеларије су рекли да жели да разговара са мјештанима о пројекту, преноси амерички лист.

- Наш циљ је да водимо цивилизован разговор, а не под притиском са улице - рекао је Вучић прорежимској телевизији Пинк.

Вучић и други српски званичници осудили су протесте, наводећи да их финансира Запад да би дестабилизовали земљу и довели опозицију на власт.

Министар одбране Небојша Стефановића саопштио је да блокада мостова, ауто-путева, саобраћајница и паралисање живота у Београду и другим градовима у Србији није начин за било какво изражавање мишљења, већ је грубо кршење права највећег дијела грађана.

Многи демонстранти су се жалили да су полицајци долазили у њихове домове и упозоравали их да би могли да се суоче са правним посљедицама и казнама ако буду учествовали на еколошким скуповима. Активисткиња Данијела Вујошевић из Ниша је рекла да је полиција ујутру дошла у њену кућу да је упозори да су протести „кривично дело“.

The Washington Post наводи и да је полиција објавила број телефона на који грађани могу да пријаве насиље изазвано блокадом саобраћајница.

О протесту писали и Ројтерс (Reuters), АФП (Agence France-Presse)…

Агенција Ројтерс је навела да су хиљаде људи блокирале путеве широм Србије током антивладиног протеста, који представља „главобољу за владајућу Српску напредну странку предјседника Александра Вучића уочи парламентарних и предсједничких избора сљедеће године“.

Хиљаде су се окупиле на главном мосту у Београду, узвикујући „Рио Тинто, марш са Дрине“ и носећи транспаренте с натписима „Зауставите инвеститоре, сачувајте природу“, „Не дамо природу у Србији“ и „За земљу, воду и ваздух“, наводи Ројтерс.

Блокада путева је било широм Србије, укључујући други по величини град Нови Сад, затим Шабац на западу Србије, Ужице и Ниш на југу и Зајечар на истоку, додаје агенција.

Демонстранти су гњевни, наводи Ројтерс, „због закона о референдуму усвојеног у новембру, који ће људима отежати протесте због загађујућих пројеката, као и због новог закона о експропријацији, који држави олакшава присвајање приватног земљишта“.

Ројтерс наводи и да је Вучић данас на Инстаграму објавио фотографију из села Горње Недељице, „гдје је компанија Рио Тинто већ почела да купује земљиште за свој будући пројекат“.

Француска агенција Agence France-Presse пише да су хиљаде демонстраната блокирале главне путеве у Србији, „док расте гњев због плана, подржаног од владе, да се рударском гиганту Рио Тинто дозволи да ископава литијум“.

У Београду су демонстранти заузели ауто-пут и мост који повезује центар града са периферијом, узвикујући антивладине слогане, док су неки истакли натписе против пројекта рудника литијума, наводи Agence France-Presse. Мањи протести одржани су у другим градовима, а у Београду и Новом Саду, како се наводи, било је мањих чарки између противника и присталица пројекта компаније Рио Тинто.

Демонстрације су организоване и прошле недјеље, када су маскирани мушкарци напали демонстранте у Шапцу, што је изазвало гњев на друштвеним мрежама и оптужбе да власт користи хулигане за сузбијање еколошког покрета, пише АФП.

Агенција наводи да је предсједник Вучић „нашироко критикован због пројекта“ и додаје да се његова администрација суочава са оптужбама да отвара пут незаконитом одузимању земљишта и да занемарује страховања активиста за животну средину.

Протести се одржавају неколико мјесеци уочи општих избора сљедеће године, а противници демонстраната оптужују организаторе да користе ситуацију како би ослабили Вучића и његову администрацију, пише Agence France-Presse.

Коментари 0
Повезане вијести
Младић избоден ножем у парку! Младић избоден ножем у парку!
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    10h 3m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    20h 21m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    20h 27m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    20h 25m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    8h 36m
    0