Војска Србије надомак Јариња

27.09.2021. 12:32
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Протест Срба с Косова и Метохије, незадовољних распоређивањем специјалних снага полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замјени регистарских таблица, ушао је у другу седмицу.

Екипа РТС-а забиљежила је јутрос и припаднике Војске Србије на путу који води до Јариња.

Тренутно су ту четири оклопна возила која су од административне линије удаљена мање од два километра. Ријеч је о два "Лазара" и два "Милоша".

Нису успјели да сазнају из које су јединице припадници Војске који су поред њих. Војска Србије посједује базу која је у близини Јариња.

Војска Србије је у повишеној борбеној готовости због ситуације на сјеверу Космета, а у протекла три дана ову територију надлијетале су и борбене летјелице Војске Србије.

На терену нема наговјештаја скорог рјешења, јавља репортер РТС-а. Не повлаче се припадници специјалне јединице косовске полиције. Због њиховог присуства Срби не престају да се окупљају и захтијевају повлачење уредбе о пробним таблицама за аутомобиле из централне Србије.

Док се то не догоди, Срби држе у блокади магистралне правце Рашка - Лепосавић и Рибариће - Зубин Поток.

Окупљени Срби, који су ту већ осми дан, понављају да ће Београд и Приштина сјести за преговарачки сто и у Бриселу доћи до рјешење.

Јутрос у четири извршена је смјена припадника Росу и, као и раније, протекла је мирно, без провокација Срба.

Косовски портали преносе најаве да ће албански премијер Еди Рама данас званично посјетити Приштину, у коју стиже након засједања Генералне скупштине УН.

Он ће, како је најављено, имати састанак с предсједником приштинске владе Аљбином Куртијем, али не са предсједницом привремених институција Вјосом Османи и предсједником Скупштине у Приштини Глауком Коњуфцом.

Већ три дана налијетали су и ратни ваздухоплови снага безбједности Србије. Виђени су прво налети борбених хеликоптера, налети "орлова" и МиГ-ова 29, и налет два "орла" у ниском лету. Простор је надлијетао и хеликоптер Кфора.

Јучерашњи налети авиона српског ратног ваздухопловства и хеликоптера Кфора одвијали су се у вријеме када су министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић, обишли дио војних снага које се налазе у стању повишене борбене готовости, а распоређене су у оквиру тактичких група које се налазе у гарнизону у Рашки, војној бази "Рудница" и на правцу ка административном прелазу Јариње.

С њима је био и амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко.

Коментари 0
Повезане вијести
На Јарињу заустављена још једна пошиљка динара На Јарињу заустављена још једна пошиљка динара
Возило са новцем за плате и пензије Срба враћено са Јариња Возило са новцем за плате и пензије Срба враћено са Јариња
Генералштаб Војске Србије покренуо иницијативу за увођење обавезе служења војног рока Генералштаб Војске Србије покренуо иницијативу за увођење обавезе служења војног рока
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 47m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 20m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 54m
    3
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    52m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    21h 0m
    0