Врачар: Желим што бољи резултат на Свјетском првенству

21.09.2021. 21:04
0
ИЗВОР: Катера

Репрезентативац Србије у џуду Игор Врачар ових дана се припрема за предстојеће Свјетско првенство у џуду за јуниоре, која ће се средином октобра одржати у Италији.

Врачар у разговору за портал Катера каже да му је циљ на поменутом првенству да се, првенствено, покаже у што бољем издању, те да са што бољим резултатима дочека наредну годину, када за њега почињу такмичења у сениорској конкуренцији.

- У наредној години прелазим у сениорску конкуренцију, тако да ћу морати доста да се посветим прилагођавању на нови ниво борби, али ћу морати, такође, доста да порадим и на снази. Све планове ћу препустити мојим тренерима, а на мени је да слушам и радим – истиче Врачар.

За њега су 2020. и 2021. година биле успјешне онолико колико су то мјере, које је држава спроводила у вези са сузбијањем пандемије вируса корона, дозволиле.

Слика

Фото: Уступљена фотографија EJU

- Прошлу, 2020. годину са почео као репрезентативац БиХ, те сам наступио на сениорском Првенству БиХ, гдје сам освојио треће мјесто. Након тога, све је стало због пандемије, па сам одлучио да школовање и каријеру наставим у Србији, у Нишу – истиче Врачар.

Након одлуке да почне да се такмичи под заставом Србије, због одређених административних препрека, Врачар пропушта национално првенство за сениоре, али и првенство Европе за јуниоре.

- Ипак, ни 2021. година није почела сјајно. Крајем фебруара сам на тренингу повриједио кољено, те сам на штакама провео 15 дана, те послије тога још мјесец дана без бављења било каквим спортским активностима, а од струњаче сам био одвојен скоро три мјесеца – каже Врачар.

Међутим, срећом добио је довољно времена да почне са припремама и тренажним процесом се враћа на струњачу на Европском купу у Сарајеву, гдје односи бронзу.

- Након тога, наступио сам на Европском купу у Прагу, гдје сам освојио сребро и на Европском купу у Букурешту, гдје сам се окитио бронзаном медаљом. Нажалост, „није био мој дан“ на Европском првенству у Луксембуругу, гдје након пораза у четвртини финала нисам успио да се психички вратим на такмичење и послије пораза у репасажу, завршавам на седмом мјесту – каже Врачар.

Игор Врачар се џудом бави већ 12 година, а све је кренуло у његовој осмој години у Џудо клубу „Фамос“ из Источне Илиџе код тренера Жељка Шиљеговића, и већ на првом тренингу му се свидио овај спорт, како он каже.

Слика

Фото: Уступљена фотографија/EJU

- Сјећам се, на прва два такмичења нисам био баш сјајан и нисам се домогао побједничког постоља, али сам зато на сљедећем такмичењу освојио златну медаљу, која ми је тада много значила и мотивисала ме да наставим даље – каже Врачар.

Он истиче да му је у досадашњој каријери један од најдражих резултата титула првака Балкана, коју је освојио 2018. године у кадетској конкуренцији, али и златна медаља са Европског купа у Копру исте године.

Врачар је одласком у Ниш ове године желио унаприједити спортску каријеру, како каже, те због жеље да наступа за репрезентацију Србије и због услова у Џудо клубу „Кинезис“ у Нишу.

- „Кинезис“ је једна од најмлађих и најбројнијих џудо екипа. Када се на то надовеже наш тимски дух, као и то што нас тренирају Немања Станковић и Никола Милошевић, који је тренирао нашег шампиона и олимпијца Александра Кукоља, сигуран сам да ни резултати неће изостати – каже Врачар.

Он додаје да је комплетно руководство клуба уз професоре Милована Братића и Мирсада Нуркића заслужно што „Кинезис“ има одличне услове за рад и тренинг, и што несметано, према његовим ријечима, могу да напредују.

Врачар каже да се труди да све своје наредне циљеве у каријери поставља „у ходу“, те да из такмичења у такмичење ради све боље и боље.

Вјерује да ће таквим начином размишљања направити запажене резултате.

Биографија:

Игор Врачар је рођен 28. септембра 2001. године у Касиндолу. Основну и средњу електротехничку школу, смјер рачунарство, завршио је у Источном Сарајеву.

Тренутно је студент Факултета за спорт и физичко васпитање у Нишу.

У слободно вријеме бави се графичким дизајном, као и проучавањем технолошких иновација. Додаје да му је жао што због обавеза на пољу спорта нема више времена да се посвети свом хобију.

Од спортских резултата издваја четири медаље са Првенства Балкана (злато, сребро и двије бронзе), осам медаља са европских купова (злато, три сребра и четири бронзе), као и два пласмана на седмо мјесто на првенствима Европе.

 

Припремио и разговарао: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    23h 41m
    2
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    8h 17m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    7h 33m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    4h 49m
    3
  • Данас Марковдан
    11h 59m
    0