Vračar: Želim što bolji rezultat na Svjetskom prvenstvu

21.09.2021. 21:04
0
IZVOR: Katera

Reprezentativac Srbije u džudu Igor Vračar ovih dana se priprema za predstojeće Svjetsko prvenstvo u džudu za juniore, koja će se sredinom oktobra održati u Italiji.

Vračar u razgovoru za portal Katera kaže da mu je cilj na pomenutom prvenstvu da se, prvenstveno, pokaže u što boljem izdanju, te da sa što boljim rezultatima dočeka narednu godinu, kada za njega počinju takmičenja u seniorskoj konkurenciji.

- U narednoj godini prelazim u seniorsku konkurenciju, tako da ću morati dosta da se posvetim prilagođavanju na novi nivo borbi, ali ću morati, takođe, dosta da poradim i na snazi. Sve planove ću prepustiti mojim trenerima, a na meni je da slušam i radim – ističe Vračar.

Za njega su 2020. i 2021. godina bile uspješne onoliko koliko su to mjere, koje je država sprovodila u vezi sa suzbijanjem pandemije virusa korona, dozvolile.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija EJU

- Prošlu, 2020. godinu sa počeo kao reprezentativac BiH, te sam nastupio na seniorskom Prvenstvu BiH, gdje sam osvojio treće mjesto. Nakon toga, sve je stalo zbog pandemije, pa sam odlučio da školovanje i karijeru nastavim u Srbiji, u Nišu – ističe Vračar.

Nakon odluke da počne da se takmiči pod zastavom Srbije, zbog određenih administrativnih prepreka, Vračar propušta nacionalno prvenstvo za seniore, ali i prvenstvo Evrope za juniore.

- Ipak, ni 2021. godina nije počela sjajno. Krajem februara sam na treningu povrijedio koljeno, te sam na štakama proveo 15 dana, te poslije toga još mjesec dana bez bavljenja bilo kakvim sportskim aktivnostima, a od strunjače sam bio odvojen skoro tri mjeseca – kaže Vračar.

Međutim, srećom dobio je dovoljno vremena da počne sa pripremama i trenažnim procesom se vraća na strunjaču na Evropskom kupu u Sarajevu, gdje odnosi bronzu.

- Nakon toga, nastupio sam na Evropskom kupu u Pragu, gdje sam osvojio srebro i na Evropskom kupu u Bukureštu, gdje sam se okitio bronzanom medaljom. Nažalost, „nije bio moj dan“ na Evropskom prvenstvu u Luksemburugu, gdje nakon poraza u četvrtini finala nisam uspio da se psihički vratim na takmičenje i poslije poraza u repasažu, završavam na sedmom mjestu – kaže Vračar.

Igor Vračar se džudom bavi već 12 godina, a sve je krenulo u njegovoj osmoj godini u Džudo klubu „Famos“ iz Istočne Ilidže kod trenera Željka Šiljegovića, i već na prvom treningu mu se svidio ovaj sport, kako on kaže.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija/EJU

- Sjećam se, na prva dva takmičenja nisam bio baš sjajan i nisam se domogao pobjedničkog postolja, ali sam zato na sljedećem takmičenju osvojio zlatnu medalju, koja mi je tada mnogo značila i motivisala me da nastavim dalje – kaže Vračar.

On ističe da mu je u dosadašnjoj karijeri jedan od najdražih rezultata titula prvaka Balkana, koju je osvojio 2018. godine u kadetskoj konkurenciji, ali i zlatna medalja sa Evropskog kupa u Kopru iste godine.

Vračar je odlaskom u Niš ove godine želio unaprijediti sportsku karijeru, kako kaže, te zbog želje da nastupa za reprezentaciju Srbije i zbog uslova u Džudo klubu „Kinezis“ u Nišu.

- „Kinezis“ je jedna od najmlađih i najbrojnijih džudo ekipa. Kada se na to nadoveže naš timski duh, kao i to što nas treniraju Nemanja Stanković i Nikola Milošević, koji je trenirao našeg šampiona i olimpijca Aleksandra Kukolja, siguran sam da ni rezultati neće izostati – kaže Vračar.

On dodaje da je kompletno rukovodstvo kluba uz profesore Milovana Bratića i Mirsada Nurkića zaslužno što „Kinezis“ ima odlične uslove za rad i trening, i što nesmetano, prema njegovim riječima, mogu da napreduju.

Vračar kaže da se trudi da sve svoje naredne ciljeve u karijeri postavlja „u hodu“, te da iz takmičenja u takmičenje radi sve bolje i bolje.

Vjeruje da će takvim načinom razmišljanja napraviti zapažene rezultate.

Biografija:

Igor Vračar je rođen 28. septembra 2001. godine u Kasindolu. Osnovnu i srednju elektrotehničku školu, smjer računarstvo, završio je u Istočnom Sarajevu.

Trenutno je student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nišu.

U slobodno vrijeme bavi se grafičkim dizajnom, kao i proučavanjem tehnoloških inovacija. Dodaje da mu je žao što zbog obaveza na polju sporta nema više vremena da se posveti svom hobiju.

Od sportskih rezultata izdvaja četiri medalje sa Prvenstva Balkana (zlato, srebro i dvije bronze), osam medalja sa evropskih kupova (zlato, tri srebra i četiri bronze), kao i dva plasmana na sedmo mjesto na prvenstvima Evrope.

 

Pripremio i razgovarao: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije
„Famos“ ponovo najuspješniji klub iz Republike Srpske na državnom prvenstvu „Famos“ ponovo najuspješniji klub iz Republike Srpske na državnom prvenstvu
Najčitanije
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    11h 22m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    11h 28m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    11h 26m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    1h 4m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    10h 17m
    0