Врху СНСД-а на располагању новац од наплате електричне енергије

29.05.2021. 14:15
0
ИЗВОР: direkt-portal.com

Централизацијом наплате електричне енергије од априла ове године, на рачун Електропривреде Републике Српске у Требињу, зависна предузећа неће имати никакакв утицај на трошење новца. Тако ће СНСД преко генералног директора Луке Петровића имати потпуну контролу над свим средствима укључујући и она за јавне набавке

Мјешовити холдинг “Електропривреда Републике Српске “ (МХ ЕРС) недавно је донио одлуку да се рачуни за утрошену електричну енергију, почевши са априлским рачуном, плаћају искључиво Дирекцији за јавно снабдијевање ЕРС, а не као до сада зависним предузећима у оквиру холдинга.

Према сазнањима Журнала, овакву одлуку донијели су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и генерални директор ЕРС Лука Петровић, како би сва средства од наплате струје била централизована у сједишту ЕРС у Требињу. То значи, како су појаснили извори Журнала, да су зависна предузећа из система ЕРС (Електрокрајина, Електродистрибуција Добој, Пале…) остала без изворних прихода и да ће убудуће Петровић, уз одобрење Додика, одлучивати колико ће коме од тих предузећа пребацити новца за исплату плата и покривање осталих расхода. И не само то, зависна предузећа су практично развлашћена, јер о свим битим питањима за пословање више неће одлучивати она, већ централа ЕРС у Требињу, односно Лука Петровић.

То конкретно значи да ће само уз Лукин благослов моћи да расписују тендере по свим основама, па и оним која се тичу набавке софтверске опреме, на чему се извлачи велика количина новца на рачуне фирми које се баве ИТ технологијама у РС. С обзиром на то да је операција централизације средстава од наплате струје покренута у априлу ове године, те да ће се на рачун ЕРС слити огромна количина новца, на чије трошење зависна предузећа неће имати никакакв утицај, јасно је да ће Лука Петровић имати потпуну контролу над свим средствима ЕРС.

Петровић је генерални секретар владајућег СНСД-а, чији је лидер Милорад Додик, те постоји  сумња да ће један дио новца бити одвојен за кампању те странке на општим изборима у октобру 2022. године.

Журнал је у два наврата затражио од генералног директора ЕРС да појасни зашто је донесена оваква одлука и да ли је она финансијски оправдана или има политичку позадину, али Петровић је игнорисао наше упите. Није одговорио ни на питање - на који начин ће електродистрибутивна предузећа у оквиру ЕРС-а остваривати приходе, јер остају без директних прихода и по ком основу и на основу којих критеријума ће се из централе вршити расподјела прихода тим предузећима?

Осим тога, сви грађани раније су са електродистрибутивним предузећима, која покривају мјеста њиховог боравка, потписала уговоре о испоруци електричне енергије. Мада је била понуђена опција да могу користити и другог снабдјевача, грађани су морали потписати уговор са предузећима из система ЕРС, који има монопол на испоруку електричне енергије у РС, јер других снабдјевача једноставно није ни било.

Након што су почели да стижу нови рачуни за утрошену струју, потпуно је јасно да је Дирекција за јавно снабдјевање ЕРС преузела раније склопљене уговоре са потрошачима електричне енергије (физичким и правним лицима), а да од њих није тражила сагласност за продужење постојећих уговора или евентуално склапање нових.

Одмах након што су преузели наплату рачуна за струју из Дирекције у Требињу најавили су тужбе за све оне који нису измирили дуговања, закључно са мартовским рачуном. Из сједишта ЕРС Журналу није одговорено колико је до данас покренуто тужби нити да ли сматрају да је такав приступ социјално оправдан, с обзиром на то да се највећи дио грађана Републике Српске нашао у погоршаној ситуацији због последица пандемије корона вируса?

У цијелој причи око промјене наплате рачуна за струју постоји још један детаљ, којим су оштећени грађани. Неки од потрошача су у претходном периоду имали претплату за утрошену електричну енергију, али на новим (априлским рачунима)  нема износа. Иако се у принципу не ради о великим средствима појединачно, када се сабере број оних који су претплатили утрошену струју, може се доћи до закључка да се ради о поприлично великом износу. Према попису становништва у БиХ из 2013. године евидентирано је 408.825 домаћинстава. Један дио домаћинстава је претплатио струју и тај новац им је бесправно узет, што када се сабере (ако је просјечно претплаћена само једна марка) износи неколико стотина хиљада КМ. Тај новац је незаконито узет од грађана. Они који имају дуговања, мораће их измирити, јер су најављене тужбе.

Постоји могућност да, ако сте претплатили рачуне за струју, одете у зависно електродистрибутивно предузеће коме сте до сада плаћали рачуне, поднесете захтјев, испуните масу папира и чекате да вам се врати ваша марка, двије, десет… Али грађани се ријетко одлучују на такав корак, јер их, по оној народној, дође скупља пита од тепсије. Из ЕРС Журналу нису одговорили на који начин је регуисан поврат новца онима који су претплатили рачун и зашто тог износа нема на новим рачунима?

Аутор: Љиљана Ковачевић

Коментари 0
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    7h 28m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    8h 43m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    14h 34m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    13h 1m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    14h 53m
    0