Вриједност ''Тесле'' пала за 50 милијарди долара

23.09.2020. 20:50
0
ИЗВОР: СРНА

Инвеститори су оборили тржишну вриједност ''Тесле'' за 50 милијарди долара, након што је главни извршни директор компаније Илон Маск изјавио да ће радикално смањење цијене аутономних електричних возила на 25.000 долара бити могуће - али тек за најмање три године.

Тржишна капитализација ''Тесле'' је за само два сата пала за 20 милијарди долара на трговању након затварања берзе у уторак, пошто су Маск и други ''Теслини'' руководиоци представили план за нову батерију и своје производне стратегије, извјештава Ројтерс.

Акције су на затварању биле у минусу за 5,6 посто, а након радног времена берзе су повећале губитак за додатних 6,9 процената.

Инвеститори су очекивали двије значајне најаве на Масковом често рекламираном „Дану батерије" - о развоју батерије за вожњу од милион миља, која ће трајати добрих 10 година или више, и конкретне податке о смањењу трошкова, изражено у доларима по киловат-сату , који би коначно цијена електричног возила била нижа од цијене бензинског аутомобила.

Маск није понудио ни једно ни друго. Умјесто тога, обећао је да ће током наредних неколико година трошкове производње батерија смањити за половину с новом технологијом и производним процесом, и испоручити „приступачан" електрични аутомобил.

-За три године. . . можемо да направимо аутомобил од 25.000 долара који ће бити у основи можда нешто бољи од упоредивог бензинског аутомобила  - рекао је.

Маск је, међутим, признао да ''Тесла'' нема цјеловит властити амбициозан нови дизајн возила и батерије и разрађене производне процесе", преноси британска агенција.

Коментари 0
Повезане вијести
Теслина фабрика наставља рад сљедеће седмице Теслина фабрика наставља рад сљедеће седмице
Да ли је јефтиније возити бензинце и дизелаше или електричне аутомобиле Да ли је јефтиније возити бензинце и дизелаше или електричне аутомобиле
Платформа X се претвара у апликацију за упознавање Платформа X се претвара у апликацију за упознавање
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 8m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    19h 32m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    15h 1m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    6h 38m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    6h 19m
    0