Вучић истакао да је задатак Срба да никад не забораве “Олују”

03.08.2019. 15:08
0
ИЗВОР: Срна

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је задатак Србије и Срба да никад не забораве хрватску војно-полицијску акцију “Олуја”, већ да је обиљеже на достојанствен и озбиљан начин.

– Наше је да се не стидимо наших суза, да поштујемо туђе жртве, али, да за разлику од раније, поштујемо и своје, српске жртве, да их не смањујемо и да о њима говоримо – поручио је Вучић поводом 24 године од акције “Олуја”, коју Хрватска слави као побједу, а не као протјеривање Срба са вјековних огњишта.

Вучић је рекао да се поставља питање гдје је нестало 500.000 Срба из Хрватске и како се то догодило.

– И да кажете да су људи отишли „трбухом за крухом“, да их је тако отишло 100.000. Гдје је нестало 400.000 људи? Kако ћете то да објасните, како се то догодило? Тешко је то објаснити и то је тешка рана Срба са којом морају да живе – истакао је Вучић.

Вучић каже да је увјерен да ће Срба у Хрватској на попису 2021. године бити мање од 150.000.

Он је поручио да је поносан на све оне Kрајишнике који су дошли у Србију и који су својом енергијом, љубављу и радом учинили да буде боља.

Вучић је позвао све грађане Србије, посебно Kрајишнике, да сутра дођу код Манастира Kрушедол гдје ће бити обиљежен Дан сјећања на страдале у “Олуји” и одају пошту настрадалим, те тако науче дјецу шта се тамо заиста десило и да тај ужасни злочин никада не буде заборављен.

– Ми ћемо га пети пут обиљежити како доликује, заједно са Републиком Српском, и поносан сам на то – рекао је Вучић и додао да погледи Хрватске и Србије на прошлост разликују.

Kоментаришући изјаву предсједника Хрватске Kолинде Грабар Kитаровић да би жељела да присуствује концерту Марка Перковића Томпсона, који је познат по усташким и антисрпским пјесмама, на “прослави `Олује`” у Сплиту, Вучић је констатовао да је то у Хрватској радостан дан, док је за Србе један од најтужнијих дана у савременој историји.

Вучић је напоменуо да Србија жели најбоље односе са Хрватском и наставиће да их гради, али је упитао и како објаснити чињеницу да је према попису 1991. године у Хрватској било 582.000 Срба и 106.000 Југословена, односно укупно око 650.000 Срба, а да их је 2011. године било 184.000.

Коментари 0
Повезане вијести
Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле
Вучић због Сребренице у УН шаље изасланка са писмом, ево шта ће тражити Вучић због Сребренице у УН шаље изасланка са писмом, ево шта ће тражити
Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посљедњег тренутка Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посље...
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    20h 8m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    18h 22m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    16h 12m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    8h 37m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    14h 10m
    0