Вучић: Избјегличке колоне Срба са сјевера Косова неће бити

21.08.2022. 19:52
0
ИЗВОР: Танјуг/ srna.rs

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је кључна порука Србима на Косову и Метохији да избјегличке колоне неће постојати и да ће Србија сачувати српски народ од прогона и погрома.

- Ми немамо куда, сатерани смо у ћошак... Ми ћемо сачувати наш народ од прогона и погрома, уколико то не буде учинио НАТО, снаге Кфора или ако заједно са албанским јединицама буду учествовали у том прогону и погрому нашег живља. Надам се да неће - рекао је Вучић након састанка са представницима Срба са Косова и Метохије.

Он је упознао саговорнике о протеклим разговорима у Бриселу са представницима Приштине, у присуству међународних посредника, те нагласио да је циљ да се обезбиједи опстанак Срба на Космету.

Вучић је додао да је посљедњих дана "завладао страх међу Србима на сјеверу Косова да ће им се поновити судбина Срба из Крајине".

Он је навео да се од 1999. године, када су протјеране снаге СР Југославије са Косова, спроводи константан терор над Србима, што је резултирало прогоном више од 250.000 људи, разореним и уништеним српским домовима и светињама, али да Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН нико не може да укине.

- Коначни статус одређују УН, а не земље `Квинте`- рекао је Вучић.

Он је подсјетио да су Албанци извршили погром 2004. године над Србима на Космету, те оцијенио да су у западном свијету након тога "утврдили да су стандарди испуњени и да могу да донесе декларацију о независности".

Вучић је указао на напоре Србије да се одржи мир на Косову и Метохији, као и на то да Приштина никада није испунила дио Бриселског споразума који се односи на формирање Заједнице српских општина.

Подсјетивши на протекле прогоне Срба од 1999. године на Косову и Метохији, Вучић је рекао да Албанци прогоне Србе из Штрпца, Грачанице, Косовског Поморавља, а сада су ријешени да протјерају Србе са сјевера Косова и Метохије, што им је "посљедња велика кост у грлу".

Приштина тражи међусобно признање

- Приштина је дошла са идејом да разговарамо о генералном о споразуму од шест тачака - међусобно признање и улазак Приштине у међународне организације; решавање проблема из прошлости - нестали и констатовање и решавање проблема силованих особа, расељена лица, враћање артефаката које је Србија по њима отела; финансије односно ратна одшста: сарадња у будућности, исти однос и иста права Срба на КиМ као Албанаца у Бујановцу и Прешеву; поновно разматрање претходно оговорених споразума - навео је Вучић.

Србија је, како је рекао, предложила КС таблице које су статусно неутралн.

- Курти је рекао да сви морају да имају РКС табле, смисао свега је да шта год ми прихватали или не прихватали, они одбијају све - оцијенио је Вучић.

Пређен је Рубикон, Срби висе неће бити таоци

Александар Вучић изјавио је да су представници Срба са КиМ дали одријешене руке државном руководству да у наредних 10 дана настави да тражи компромисно рјешење, које ће они подржати, као и да ће напустити приштинске институције на КиМ, уколико се прогон Срба не оконча.

- Састанак са Србима је био кратак и оперативан. Пређен је Рубикон, и данас знамо да чак и да се, неким чудом, догоди компромис до 1.септембра, онда ће бити неки проблем до 31.октобра, или до 30.новембра, или до 31.децембра… Проблеми за Србе неће престати да постоје, јер једино што желе је да укину српску државу и постојање Срба на КиМ, шта год да причају - рекао је Вучић.

Срби са КиМ су, каже, подржали државно руководство Србије да у наредних 10 дана на сваки начин трага за компромисно рјешење, дали одријешене руке и да ће, све што ми прихватимо као компромис, и они прихватити.

Ставили су црвене линије, додао је Вучић, не желећи да прецизира о чему је ријеч.

- Тражили су гаранције да неће доживети погром, као Срби са неких других територија бивше Југославије, и за то су од мене добили апсолутно све гаранције. Није ми важна моја политичка каријера, нити било шта, протеривање Срба се неће догодити. То је моја порука свима, који живве овде, и свима у свету - нагласио је председник Србије.

Додао је да је свјестан, да постоје “увек исти лажови”, који ће да каже да тиме што поручује да неће бити погрома Срба, он некоме пријети, јер је, примјећује, ваљда нормално да Срби доживе прогон…

- Срби су ме обавестили и да ће, уколико се не прекине са прогоном Срба, у наредних месец дана доћи до напуштања свих институција Приштине. Прв оће учинити политичари, а до краја септембра и полицајци, судије, тужиоци… - пренио је Вучић.

Онда ће доћи до потпуне разградње бриселског поретка, установљеног Бриселским споразумом.

- Пошто нико неће ЗСО да формира, Срби неће да буду више таоци било чији, Предузеће мере да сачувају себе, народ и своју државу Србију. И без стида им у лице то кажем - у складу са међународним нормама, Повељом УН, Резолуцијом 12 44 СБ УН - своју државу Србију - рекао је Вучић и поновио да ће у томе Срби са КиМ имати пуну подршку државе Србије.

Позвао НАТО да спријечи упад специјалаца на сјевер

Вучић је позвао данас НАТО да прекину упаде специјалних косовских јединица на сјевер Косова и да почну да примјењују споразуме које су сами потписали.

Вуцић је у обраћању рекао да је сам генерални секретар Јенс Столтенберг потврдио да постоји јасан договор о покретима према сјеверу, а који је како је истакао Приштина више пута прекршила.

- Само поштујте споразуме које сте сами потписали - поручио је Вучић и истакао да тада неће имати барикаде, јер Срби , како је рекао нису блесави и знају ста је НАТО од кога су већ страдали.

Он је поручио и да јединице Кфора не треба да буду на прелазима већ на Ибру, сем ако за њих, како је додао, нису проблем само барикаде, умјесто илегалних и криминалних одлука Приштине.

Навео је и да је појачана свака обавјештајна активност на сјеверу.

Списак за ликвидацију

- На време смо обавестили лица која су на списку Приштине за ликвидацију, тај списак су им одобриле поједине спољне службе - рекао је Вучић.

Он је изјавио је данас да Албанаци на КиМ имају два циља, а то су укидање било чега што има везе са српском државом и коначни прогон и поротјеривање српског живља на КиМ.

Истакао је да је Аљбин Курти и албанска страна хистерични одбијала све приједлоге Србије у Бриселу.

Вучић је рекао да су Албанци сада, када није било много тешких и лоших догађаја, сами решили да спроводе једностране акције.

Коментари 0
Повезане вијести
Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Вучић због Сребренице у УН шаље изасланка са писмом, ево шта ће тражити Вучић због Сребренице у УН шаље изасланка са писмом, ево шта ће тражити
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 57m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    16h 21m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    11h 50m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    3h 27m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    3h 8m
    0