Вујковић: Отварање Галерије „Жарко Видовић“ веома важно за град и културу

12.09.2024. 15:46
0
ИЗВОР: katera.news

Поводом отварања Галерије „Жарко Видовић“ на Шеталишту др Миодраг Лазић у Источној Илиџи, ову општину је данас посјетила Сарита Вујковић, директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске (МСУ РС).

Вујковићева је, након обиласка Галерије, која ће своја врата за посјетиоце отворити сутра, исказала одушевљење простором и нагласила значај отварања и постојања савремене галерије у нашем граду.

- Импресионирана сам да је овако интересантна галерија саграђена. Јако је важно да се отварају нови простори за умјетност и да град добије овако интересантно и важно мјесто за културу – нагласила је она.

Галерија оваквог типа је прва на подручју града Источно Сарајево, а Вујковићева, као значајну, посебно истиче њену локацију у пјешачкој зони, што ће јој, како процјењује, омогућити да свакодневно има бројну публику.

- Ликовна умјетност је у ери мобилних телефона најмање приступачна и, можда, хендикепирана навалом пажње људи који су окренути дигиталним медијима. Дигитална умјетност преузима примат над оним што је старо и значајна баштина. Због тога морамо да хватамо корак с временом и вриједне ствари представљамо на разне начине, као што је овај дивни, савремени, галеријски простор – навела је она.

Слика

Фото: Предраг Крстовић/ Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Како додаје, посебно ју је импресионирао садржај и план функционисања Галерије у будућности.

- Мотивација и труд да овакво мјесто, које чува изузетно вриједну и значајну баштину, постоји у Источном Сарајеву ме одушевила. Јако је важно да се овакви галеријски просотир отварају и да се култура представља, посебно оним најмлађим - истакла је она.

У Галерији ће бити представљена стална поставка умјетничких слика Милеве Мице Тодоровић, једне од најзначајнијих сарајевских ликовних умјетница, чији рад је Вујковићева, према сопственом признању, заиста дуго проучавала.

- Дуго сам проучавала рад Мице Тодоровић и уопште жене умјетнице на простору Босне и Херцеговине и мислим да је управо она најзначајнија. Јако је важно да се њен рад на овај начин чува, јер је она готово постала једна заборављена умјетница. Ријеч је о једној великој сликарки која је и академик Српске академије наука и умјетности и која је, од самих почетака, била раме уз раме са најзначајнијим умјетницима на простору бивше Југославије. Њено име је везано и за оснивање најзначајних школа на простору БиХ и њен рад као педагога је уткан у бројне умјетнике који су стасавали на овом простору – подсјетила је она.

Слика

Фото: Предраг Крстовић/ Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Посебно је драгоцјено, како додаје, што је ријеч о збиркама које су дио Мицине личне баштине, архива и слика, које је сама чувала као дио „личног легата“.

- Тиме је ова поставка у Галерији далеко значајнија и драгоцјенија. Јако је важно да се овдје у Источном Сарајеву њен рад види, обради, на квалитетан начин представи публици и да се у будућности проучава. Битно је да будемо свјесни њеног значаја за српску културу на нашим просторима. Вјерујем да ће ово бити веома посјећено мјесто и од школа са територије града и да ће се овдје организовати разне свечаности, промоције и разни садржаји који могу да допринесу да се дјела Мице Тодоровић представе млађој публици на нов начин и да она постане цијењена и добије достојанствено мјесто које јој припада – нагласила је Вујковићева.

Грађане Источног Сарајева, осим свечаног отварања Галерије, очекује и манифестација „Дани Жарка Видовића“, а Вуковићева истиче да је одушевљена и чињеницом да се на такав начин чува успомена на значајан рад човјека који је, како истиче, био веома важан историчар културе.

- Жарко Видовић је веома значајно име када је у питању историја умјетности и заиста је важно што и галерија носи његово име. Осим што је био важан историчар културе на нашем простору, био универзитетски простор и оставио велики траг пишући бројне и значајне текстове и ликовне критике – закључила је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 22m
    0
  • Слани мафини
    13h 43m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 38m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 32m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    8h 1m
    3