Vujković: Otvaranje Galerije „Žarko Vidović“ veoma važno za grad i kulturu

12.09.2024. 15:46
0
IZVOR: katera.news

Povodom otvaranja Galerije „Žarko Vidović“ na Šetalištu dr Miodrag Lazić u Istočnoj Ilidži, ovu opštinu je danas posjetila Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Vujkovićeva je, nakon obilaska Galerije, koja će svoja vrata za posjetioce otvoriti sutra, iskazala oduševljenje prostorom i naglasila značaj otvaranja i postojanja savremene galerije u našem gradu.

- Impresionirana sam da je ovako interesantna galerija sagrađena. Jako je važno da se otvaraju novi prostori za umjetnost i da grad dobije ovako interesantno i važno mjesto za kulturu – naglasila je ona.

Galerija ovakvog tipa je prva na području grada Istočno Sarajevo, a Vujkovićeva, kao značajnu, posebno ističe njenu lokaciju u pješačkoj zoni, što će joj, kako procjenjuje, omogućiti da svakodnevno ima brojnu publiku.

- Likovna umjetnost je u eri mobilnih telefona najmanje pristupačna i, možda, hendikepirana navalom pažnje ljudi koji su okrenuti digitalnim medijima. Digitalna umjetnost preuzima primat nad onim što je staro i značajna baština. Zbog toga moramo da hvatamo korak s vremenom i vrijedne stvari predstavljamo na razne načine, kao što je ovaj divni, savremeni, galerijski prostor – navela je ona.

Slika

Foto: Predrag Krstović/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Kako dodaje, posebno ju je impresionirao sadržaj i plan funkcionisanja Galerije u budućnosti.

- Motivacija i trud da ovakvo mjesto, koje čuva izuzetno vrijednu i značajnu baštinu, postoji u Istočnom Sarajevu me oduševila. Jako je važno da se ovakvi galerijski prosotir otvaraju i da se kultura predstavlja, posebno onim najmlađim - istakla je ona.

U Galeriji će biti predstavljena stalna postavka umjetničkih slika Mileve Mice Todorović, jedne od najznačajnijih sarajevskih likovnih umjetnica, čiji rad je Vujkovićeva, prema sopstvenom priznanju, zaista dugo proučavala.

- Dugo sam proučavala rad Mice Todorović i uopšte žene umjetnice na prostoru Bosne i Hercegovine i mislim da je upravo ona najznačajnija. Jako je važno da se njen rad na ovaj način čuva, jer je ona gotovo postala jedna zaboravljena umjetnica. Riječ je o jednoj velikoj slikarki koja je i akademik Srpske akademije nauka i umjetnosti i koja je, od samih početaka, bila rame uz rame sa najznačajnijim umjetnicima na prostoru bivše Jugoslavije. Njeno ime je vezano i za osnivanje najznačajnih škola na prostoru BiH i njen rad kao pedagoga je utkan u brojne umjetnike koji su stasavali na ovom prostoru – podsjetila je ona.

Slika

Foto: Predrag Krstović/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Posebno je dragocjeno, kako dodaje, što je riječ o zbirkama koje su dio Micine lične baštine, arhiva i slika, koje je sama čuvala kao dio „ličnog legata“.

- Time je ova postavka u Galeriji daleko značajnija i dragocjenija. Jako je važno da se ovdje u Istočnom Sarajevu njen rad vidi, obradi, na kvalitetan način predstavi publici i da se u budućnosti proučava. Bitno je da budemo svjesni njenog značaja za srpsku kulturu na našim prostorima. Vjerujem da će ovo biti veoma posjećeno mjesto i od škola sa teritorije grada i da će se ovdje organizovati razne svečanosti, promocije i razni sadržaji koji mogu da doprinesu da se djela Mice Todorović predstave mlađoj publici na nov način i da ona postane cijenjena i dobije dostojanstveno mjesto koje joj pripada – naglasila je Vujkovićeva.

Građane Istočnog Sarajeva, osim svečanog otvaranja Galerije, očekuje i manifestacija „Dani Žarka Vidovića“, a Vukovićeva ističe da je oduševljena i činjenicom da se na takav način čuva uspomena na značajan rad čovjeka koji je, kako ističe, bio veoma važan istoričar kulture.

- Žarko Vidović je veoma značajno ime kada je u pitanju istorija umjetnosti i zaista je važno što i galerija nosi njegovo ime. Osim što je bio važan istoričar kulture na našem prostoru, bio univerzitetski prostor i ostavio veliki trag pišući brojne i značajne tekstove i likovne kritike – zaključila je ona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO) U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO)
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 59m
    0
  • Slani mafini
    16h 20m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 15m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 9m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 38m
    3