Вуковић: Дјеца су будућност државе, умјетности и поезије

12.12.2020. 10:34
0
ИЗВОР: СРНА

Књижевник, есејиста и књижевни критичар Мирко Вуковић, добитник овогодишње плакете "Благодарница" на недавно одржаном 19. Међународном фестивалу поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву, каже за Срну да су дјеца будућност државе, умјетности и поезије.

- У вријеме епидемије вируса корона незахвално је говорити о перспективи или будућности било чега на поуздан начин, па то важи и за овај престижни фестивал који промовише дјечије пјесничко и књижевно стваралаштво. Али, ако има неке правде и смисла у животу, овај фестивал треба да траје јер има своју прагматичност и корисност зато што је окренут дјеци, младим ствараоцима, а ми старији смо ту само да их подржимо -  рекао је Вуковић.

Говорећи о "Благодарници", он наводи да свима годе признања, али да, с обзиром на то да постоје разни типови признања, награда и поклона, за себе посебно чува оне које су му најдраже и које добија од својих пријатеља, а то је управо организатор Фестивала поезије за дјецу и младе - "Форум театар" Источно Сарајево.

Осим писања поезије, Вуковић се бави и сликарством, а тај својеврсни културни мост у његовом стваралачком опусу објашњава тиме да су многе ствари у животу уско повезане.

- Моје ликовно дјеловање своди се на илустрације сликовница, књига за дјецу, портрете писаца, карикатуре и томе слично. Сама есенција тог рада јесте игра или игривост, наравно то није ништа ново, али мене испуњава. Ви се можете играти и сами, али и са неким другим или са нечим другим, обоје има свој смисао, али у свему томе треба наћи лични баланс, који ће дати подстицај и другима да се укључе у ту игру и испоље своју креативност - наводи Вуковић, који је рођен 1972. године у Беранама, а живи и ради у Бањалуци.

Према његовим ријечима, пјесник препозна кад то успије да оствари, а ако то препозна шири круг људи, онда је то својеврсна валоризација стваралаштва сваког умјетника.

Вуковић је изразио задовољство што су директор Фестивала Витомир Митрић и његови сарадници препознали његову "игру" као друштвено корисну, нарочито у оном сегменту који је посвећен дјеци.

Он је навео да тренутно илуструје три књиге за дјецу, двије у Србији и једну у Републици Српској, што је једна од његових континуираних активности.

- Посебну пажњу ових дана посвећујем завршетку романа о погрому и страдању Срба у Пребиловцима, како у одбрамбено-отаџбинском рату, тако и у злочинима над српским народом на овом стратишту у вријеме Другог свјетског рата. Ускоро бих, након одређене паузе, требао да објавим и нове књиге за дјецу, као и за одрасле, а у припреми је и неколико књига књижевне критике, које су плод мог скоро двадесетогодишњег истраживања и рада -  најављује Вуковић.

Он каже да рад доживљава као дисање јер то стално ради, са истим жаром и истраживачким импулсом, без обзира о којој теми или идеји је ријеч.

Вуковић наводи да тренутно критике објављује у онлајн часопису "Нова стварност", а познато је да су све његове досадашње критике биле веома оштре јер је, наглашава, његов основни критеријум квалитет, без подилажења било коме и без икаквих компромиса када је ријеч о умјетничком стваралаштву, мада то понекад зна да доведе и до одређених неразумијевања колега и непријатних коментара.

- Међутим, сви они, када охладе главу, дођу и признају ми да сам био у праву када сам, потпуно аргументовано, оспоравао неки конкретан књижевни пројекат. Тако како пишем, како критикујем - тако и живим. Правила и критеријуме које постављам пред друге важе и за мене, наравно. Бити искрен, хуман, етичан данас није популарно, али од тих максима не одустајем јер тако лакше живим, мирно спавам... -  прича он.

Вуковић је објавио 12 књига за одрасле, књигу новинских колумни, двије књиге полемичке прозе, као и књигу пјесама за дјецу "Кад гуска ђуска", а илустровао је и ликовно опремио више од 100 књига.

Међународни фестивал поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву традиционално подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство спољних послова - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а медијски спонзори су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и Радио-телевизије Републике Српске.

Организатор Фестивала - Продукција "Форум театар" Источно Сарајево, обезбиједио је да све активности ове године буду спроведене у складу са превентивним ешидемиолошким мјерама које су прописале надлежне институције у Српској.

Коментари 0
Повезане вијести
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 33m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 28m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 16m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 22m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 50m
    0