За девет мјесеци пет силовања: Жртве ћуте због страха

24.10.2019. 08:43
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У првих девет мјесеци ове године на подручју Републике Српске евидентирано је пет кривичних дјела силовање, од којих једно у покушају, истакли су за "Независне" у МУП-у РС, док стручњаци истичу да је силовање кривично дјело с највећом "тамном" бројком, односно веома се ријетко пријављује.

-У истом периоду 2018. године евидентирано је осам ових кривичних дјела, од којих су четири у покушају - навели су у МУП-у.

Радмила Жигић, директорица Фондације "Лара" Бијељина, нагласила је да је број пријављених кривичних дјела силовања изразито низак те да жене усљед страха од стигматизације углавном одлучују да ћуте о томе.

-Пратећи посљедњих десетак година пријављене случајеве силовања неки мој закључак је да силовање најчешће пријављују малољетнице зато што родитељи примјећујући да се дјетету нешто догодило иду у полицију, иду у болницу, пријављују силовање и аутоматски се покреће процес.  Пријављују га и жене старије од 50 година, јер немају страх од стигматизације - казала је Жигићева.

Према њеним ријечима, жене између 20. и 50. године веома ријетко пријављују силовање управо због страха од стигматизације.

-Све оно што ће оне преживјети кроз систем, стигму у заједници, терет доказивања и све оно што их чека, њих више плаши од оног што су већ преживјеле. Ми смо, нажалост, имали неколико случајева жена које су долазиле код нас и имале видне физичке повреде, али их ни на који начин нисмо могли убиједити да пријаве силовање - рекла је Жигићева.

Говорећи  о томе да ли би у РС могла бити покренута иницијатива која је покренута у Хрватској, а која гласи да би се свако непристајање на сексуални однос требало третирати као силовање, Жигићева је појаснила да то у теорији  већ постоји.

-Негдје у теоретском тумачењу овог кривичног дјела подразумијева се да силовање почиње оног тренутка када особа каже 'не'. Међутим, практичари имају велики проблем да докажу, уколико немају физичких доказа - казала је Жигићева те додала да на крају све остаје на томе коме ће се више вјеровати - жртви или починиоцу силовања.

Нагласила је да је свакако добро водити ту врсту акције, да би се подигла свијест оних који раде на истрагама силовања или који могу да пруже помоћ жртвама силовања јер је, како истиче, свака врста помоћи и охрабрења овој популацији јако важна.

Како је појаснила, не треба изгубити из вида да у кривична дјела сексуалног насиља, поред силовања, спадају и још нека дјела.

-Постоји сексуални однос с малољетницом, обљуба над немоћним лицем и неке друге врсте кривичних дјела под другим називом, зависно од статуса и типа жртве, а силовање је само једно од кривичних дјела сексуалног насиља - закључила је Жигићева.

Додала је да охрабрује то што се кроз рад у посљедње вријеме срела са ситуацијом да су у случају силовања подигнуте двије оптужнице.

Коментари 0
Повезане вијести
Стравични детаљи о смрти затвореника у затвору у Србији Стравични детаљи о смрти затвореника у затвору у Србији
Како је Нејмар спасио Алвеша вишегодишње робије Како је Нејмар спасио Алвеша вишегодишње робије
Парламент усвојио оштрије казне, хемијска и хируршка кастрација педофила Парламент усвојио оштрије казне, хемијска и хируршка кастрација педофила
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 45m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 3m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 30m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 18m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 39m
    0