За кукуруз ове године неће бити зиме

22.08.2020. 08:40
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Досадашње стање усјева кукуруза и стабилне временске прилике обећавају добре приносе кукуруза на подручју БиХ, тврде пољопривредници који очекују род неколико тона по једном хектару.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, каже да у овом тренутку усјеви изгледају добро и да се очекују добри приноси, али да све зависи од даље временске ситуације.

-Уколико не буде неких временских непогода, полијегања усјева или градоносних налета, треба очекивати изузетно стабилан и добар род. Процјене у овим агроеколошким подручјима погодним за узгој кукуруза, прије свега у Семберији, Посавини и Лијевче пољу, јесу да можемо очекивати род и преко тоне по хектару сувог зрна, уколико се, наравно, примјењују мјере и да је благовремена сјетва одговарајућег хибрида- рекао је Маринковић.

Он каже да садашње вријеме без наглих високих температура погодује кукурузу, који је у изузетно добром стању скоро на свим парцелама гдје су дубока земљишта.

-На плићим земљиштима која су погођена сушним периодом, који је био прије око мјесец дана, сигурно ће доћи до смањења рода, али то неће бити драстично и са сигурношћу треба очекивати добар род, тако да смо ми задовољни- рекао је Маринковић.

Додао је да се рани хибриди очекују крајем септембра и почетком октобра, док се групе 500, 600, које иначе дају стабилније и веће приносе, очекују крајем октобра, када је у питању жетва у зрну.

-Када је у питању жетва у клипу, она може почети доста раније и ту не треба гледати датуме, него стање усјева те их благовремено скидати како не би дошло до осипања зрна са клипа- додао је Маринковић.

Љубо Малетић, предсједник Удружења пољопривредника у Бијељини, каже да кризе за кукуруз ове године неће бити.

-Биће добри и квалитетни, најмање за 25 одсто биће бољи кукуруз и квалитетом и килажом. За кукуруз ове године нема зиме, на подручју Семберије очекујемо приносе од 10 до 13 тона по хектару- каже Малетић.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, рекао је да је стање на подручју Федерације БиХ у вези са кукурузом исто као и у РС.

-Приноси ће бити изванредни, година није лоша, стање је задовољавајуће. Видјећемо какво ће још вријеме бити до краја- рекао је Бићо.

Јуро Копачевић, предсједник Удружења пољопривредника "Жито" из Оџака, навео је да је ово подручје, као и остали дио државе, имало добре временске услове па су приноси кукуруза обећавајући.

Он истиче да се овогодишњи приноси кукуруза очекују просјечно за 10 одсто увећани у односу на прошлогодишње.

-Није то ништа превелико, али су приноси добри. На нашем подручју стварност је да имамо од шест-седам тона до 11 тона по хектару, то је и максимално. Све зависи од тога како је ко нахранио кукуруз- рекао је Копачевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Суша ове године уништила велики дио кукуруза Суша ове године уништила велики дио кукуруза
Суша преполовила род кукуруза у Семберији Суша преполовила род кукуруза у Семберији
Косидба, балирање и жетва скупљи и до 50 одсто Косидба, балирање и жетва скупљи и до 50 одсто
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    2h 23m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    20h 55m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    15h 33m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    16h 5m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    21h 38m
    0