Суша ове године уништила велики дио кукуруза

19.09.2022. 11:29
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Изузетно лош принос кукуруза ове године један је од разлога који ће довести до даљег урушавања сточног фонда у Српској који је, ионако, већ добрано осиромашен.

На то упозоравају пољопривредници који објашњавају да број стоке у Републици Српској драстично опада из годину у годину, и због прекомјерног увоза меса, те немогућности фармера да продају и оно мало што произведу.

– Суша је ове године уништила велики дио љетине, посебно кукуруза, који је основна компонента за сточну храну. То значи да многи неће имати довољно хране за своју стоку, што ће собом повући даље смањење сточног фонда, у највећој мјери свиња. Сточна храна је ове године скупа као никад, док су, с друге стране, откупне цијене стоке јако лоше – каже за Српскаинфо предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске Стојан Маринковић.

Наглашава да је, кад се на наведене проблеме дода прекомјерни увоз меса, јасно да и у наредном периоду морамо да рачунамо на значајну редукцију сточног фонда.

- На сушу не можемо утицати, али се могу увести заштитне мјере на увоз меса, што би нашим фармерима много значило. Ријеч је о увођењу царина на свјеже и расхлађено говеђе и свињско месо од 10 одсто, те таксу од 1,5 КМ по килограму свињског и 2,5 КМ по килограму увезеног говеђег меса. Већ одавно тражимо ограничење увоза меса, на што је власт БиХ и глува и нијема. А без тога, наш сточни фонд ће и даље сиромашити  – поручује Маринковић.

У Српској је број свиња само за годину пао за више од 20 одсто. Према подацима Завода за статистику Републике Српске, претпрошле године смо у оборима имали 619.400, а лани 490.600 свиња.

У посљедње двије деценије, највише домаћих фармера од това јунади одустало је ове године када је, према процјенама, узгојем престало да се бави до 15 одсто сточара.

Аутор: Маја Радоја

Коментари 0
Повезане вијести
Зашто протестују пољопривредници широм Европe Зашто протестују пољопривредници широм Европe
Масна цијена товних свиња Масна цијена товних свиња
Држање свиња постаје трошак, а сви желе знати шта једу Држање свиња постаје трошак, а сви желе знати шта једу
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    22h 54m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 50m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    21h 54m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    18h 47m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    12h 38m
    0