За одштете отишло 33 милиона КМ

06.06.2022. 10:59
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Осигуравајућа друштва из Републике Српске исплатила су у прва четири мјесеца ове године скоро 33 милиона марака на име накнаде штете клијентима, што је у односу на исти период лани више за око 6,5 милиона марака.

Према подацима Агенције за осигурање Републике Српске, друштва за осигурање са сједиштем у Српској су у прва четири мјесеца ове године исплатила укупно 10.642 одштетних захтјева.

Рачуница показује да је порастао износ исплаћен и у области неживотних и животних осигурања. Наводе да је у области неживотних осигурања од јануара до краја априла исплаћено 27,2 милиона марака, док је у истом периоду лани тај износ био 22,8 милиона КМ.

Када је ријеч о животним осигурањима у том сектору је на име одштете исплаћено 5,6 милиона марака, док је у истом периоду лани по том основу исплаћено два милиона марака мање.

- Најзначајније учешће у укупно исплаћеним одштетним захтјевима имало је осигурање од аутоодговорности, јер има и највеће учешће у укупно обрачунатој премији - навели су у Агенцији за осигурање Републике Српске.

Истичу да је укупно обрачуната премија од јануара до краја априла ове године 83,8 милиона марака, док је у истом периоду 2021. године премија износила 76,06 милиона марака.

Коментаришући повећање износа исплаћених одштета, предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање Републике Српске Бојан Поповић рекао је за „Глас Српске” да ће се тај тренд апсолутно наставити, јер расте просјечна штета.

- Процентуално то је раст за скоро 30 одсто, а до тога је дошло усљед инфлације којој сви свједочимо, раста произвођачких цијена резервних дијелова који су поскупјели и више од 30 процената, те повећања цијене радног сата мајстора који то поправља - појаснио је Поповић.

Додао је да када се погледа износ обрачунате премије и износ исплаћен за одштету јасно је куда све води.

- Кроз исплату штете остајемо полако без капитала. Осим тога и плате запослених расле су од десет до 15 одсто и у нашем сектору, тако да све то треба узети у обзир - закључио је Поповић.

Зарада

У Агенцији за осигурање Републике Српске навели да су осигуравајућа друштва са сједиштем у Српској у прошлој години остварила нето добит у износу од 30,4 милиона марака. Појашњавају да је 12 друштава исказало добитак од 33,1 милион марака, док су два друштва исказала губитак од укупно 2,7 милиона марака.

Аутор: Милијана Латиновић

Коментари 0
Повезане вијести
Алексић: Обољели од осиромашеног уранијума заслужују одштету Алексић: Обољели од осиромашеног уранијума заслужују одштету
Њемачка тужила Италију јер допушта тражење одштете због нацистичких злочина Њемачка тужила Италију јер допушта тражење одштете због нацистичких злочина
Лутрија Српске се коцкала са играчима, сада мора да плати 30.000 КМ Лутрија Српске се коцкала са играчима, сада мора да плати 30.000 КМ
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    7h 59m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    21h 41m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    21h 9m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    20h 0m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    6h 1m
    0