За плате гостујућих професора отишло 2,7 милиона КМ

20.12.2019. 11:19
0
ИЗВОР: Глас Српске

За плате 447 гостујућих професора, колико их је лани било ангажовано на јавним факултетима у Српској, универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву потрошили су 2,66 милиона КМ.

Највише наставника, углавном из Србије, Српске и БиХ, јавни универзитети у Српској усљед недостатка кадра прошле године су ангажовали на студијским програмима медицине и пољопривреде, а затим на факултетима из подручја друштвено-хуманистичких наука. С обзиром на то да гостујући професори наставу држе на више универзитета, студенти их у току академске године виде свега два до три пута. 

Највећи број ангажованих наставника лани је, према подацима бањалучког Универзитета, био на Академији умјетности, Медицинском факултету, Природно-математичком факултету и Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету.

- Израда плана за академску 2019/20. је у току. У наредном периоду ће бити познат укупан број ангажованих гостујућих професора, а очекујемо се да их ове године буде знатно мање у односу прошлу - казали су на бањалучком Универзитету.

У претходном периоду су, како кажу, имали дефицит и асистената и професора, па су га “покривали” гостујући наставници.

- Међутим, број гостујућих наставника се смањује, а та мјеста попуњава домаћи кадар који стасава у овој образовној установи, гдје је лани запослено више од 50 нових асистената који су били наши најбољи студенти. Циљ нам је да наши наставници изводе комплетну наставу на првом циклусу студија - истакли су на бањалучком Универзитету.

На Универзитету у Источном Сарајеву, који у саставу има 15 факултета и двије академије, а дјелује у десет општина источног дијела РС, истичу да је кадровска структура наставног особља у тој образовној установи специфична због њене разуђености.

- Ова установа континуирано ради на унапређењу знања и вјештина универзитетског кадра, како би јачао едукативно-педагошке капацитете, научно-стручни потенцијал и пројектну конкурентност - истакли су на Универзитету у Источном Сарајеву, гдје је тренутно ангажовано 235 гостујућих професора, 31 мање него прошле године, када су примили као асистенте 30 својих најбољих студената.

Како су навели, овај Универзитет велику пажњу посвећује унапређењу стандарда квалитета у свим сегментима свог функционисања.

- Континуирано се ради на јачању интернационализације и конкурентности Универзитета као средишта високообразовног, научноистраживачког, умјетничког и иновативног стваралаштва - истакли су на Универзитету у Источном Сарајеву.

Многи студенти сматрају да нема потребе за ангажовањем гостујућих професора јер има много свршених студената које би могли запослити као асистенти, а њихове старије колеге унаприједити на мјесто професора.

- Помака у смањењу броја гостујућих професора и запошљавању асистената има, али то није довољно. Треба још много радити на томе - казао је студент ПМФ-а у Бањалуци Драган Вуковић, те додао да се дешавало да је поједине гостујуће професоре видио свега два пута, док све вријеме са студентима буду асистенти. 

Настава

На Универзитету у Бањалуци тренутно је запослено 511 професора и 276 асистената. Наставу на Универзитету у Источном Сарајеву држи 329 наставника и 203 асистента.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    4h 1m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    2h 56m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    20h 18m
    27
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    7h 18m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    22h 4m
    1