Зачини који "чисте" плућа и спречавају вирусе и упале

01.12.2022. 20:58
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Бројна истраживања су показала да конзумација одређене врсте хране и пића помаже тијелу да се ријеши штетних материја у организму.

Куркума

Студије показале да ова биљна врста из породице ђумбировки побољшава чишћење плућа од штетних материја као посљедице пушења или живота у загађеном простору. Уз то добра је превенција болести дисајних путева.

Куркума се традиционално користи за карије и друга индијска јела, припрему златног млијека те разних здравих смутија. Да би дјеловала и против упала куркуму помијешајте с мало црног бибера.

Бијели лук

Бели лук даје укус бројним јелима, а највише љековитих својстава има кад се једе сиров, мада је врло популаран и онај у праху као зачин јелима. Ипак, имајте на уму да се веће количине бијелог лука не препоручују особама које имају проблеме са желуцем и пробавом.

Приписују му се многа љековита својства. Називају га природним антибиотиком, средством за отчепљивање дисајних путева, моћном биљком с антиканцерогеним и противупалним дјеловањем који сузбија гљивице и поједине вирусе.

Садржи алицин који уништава инфекције дисајних путева, а многе су студије показале да је и дјелотворан помагач у чишћењу плућа код особа које су пушачи, али и бивши конзументи дуванских производа.

Ђумбир

Многе љековите карактеристике красе и ђумбир. Он оснажује имунитет, побољшава пробаву, смањује надутост, смањује упалне процесе у тијелу те уклања токсине из плућа и остатка тијела због чега се препоручује пушачима.

Иако овај корјен лимунске ароме потиче из југоисточне Азије у последњих неколико година све је присутнији и на нашем тржишту. Од њега се најчешће припрема чај или се додаје у здраве напитке, а може се користити и као зачин сланим и слатким јелима.

Ђумбир је врло потентан. Дневно се не би смјело појести више од комадића ђумбира величине око два центиметра. Ако нисте сигурни о правилној дози консултујте се с љекаром или нутриционистом.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    19m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    12h 56m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    22h 30m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    16h 44m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    21h 48m
    1