Загађеност ваздуха: Како заштитити бебу и дијете?

08.12.2022. 21:02
2
ИЗВОР: katera.news

У последњих неколико мјесеци градови у Републици Српској и БиХ, су према свим нивоима мјерења и праћења загађења ваздуха на водећим позицијама у односу на друге европске и свјетске градове.

Свједоци смо да се квалитет ваздуха драстично погоршава приближавањем зиме. Многи градови, посебно они у котлинама, претварају се у гасне коморе, док степен загађења прелази све дозвољене границе. Самим тим, понекад нисмо ни свјесни какво је заиста вријеме. 

Квалитет ваздуха се мјери свакодневно, а тренутни квалитет ваздуха у општинама на подручју града Источно Сарајево, али и другим градовима у Републици Српској, можете пратити на Катерином порталу, на овом линку.

  • Зашто је ваздух у нашем граду загађенији доласком хладних дана?
    20.12.2023. 16:00

    Зашто је загађење ваздуха горе током зиме?Свједоци смо да се квалитет ваздуха драстично погоршава приближавањем зиме. Многи градови, посебно они у котлинама се претварају у гасне коморе, док ст...

БиХ
Зашто је ваздух у нашем граду загађенији доласком хладних дана?

Познато је да загађеност ваздуха посебно утиче на дјецу, а дуготрајно удисање штетних честица може да доведе до оштећења плућа и успорења раста. Спроведене су бројне студије, које су доказале да су утицај мјеста у коме живе дјеца, као и количине саобраћаја у градовима и дужина изложености штетним материјама, узрочници плућних обољења и алергија код дјеце и одраслих.

Студије су, такође, показале да дуготрајна изложеност може да доведе до хроничне опструктивне болести плућа и неких облика карцинома који се могу јавити касније, током живота. Азот моноксид има штетни утицај на плућа, а хронична изложеност може да доведе до фиброзе плућа.

Да ли родитељи могу да ураде нешто како би спријечили да им дјеца удишу загађен ваздух?

Родитељи би требало да се свакодневно информишу о нивоу загађења у граду у којем живе. Вриједности загађења су највеће ујутру и увече, и мијењају се током дана, па их је потребно пратити. Ове вриједности могу да помогну родитељима уколико су у недоумици када извести дјецу напоље.

Парк и шума као најбоље опције за боравак напољу

За шетњу и боравак беба и мале дјеце напољу, увијек је најбоље одабрати парк или шуму у којима је ваздух чистији. Уколико нема могућности за боравак на зеленим површинама треба бирати игралишта која су удаљена од саобраћајница и гужве у граду.

Свакодневно извођење уз провјеру степена загађености ваздуха

Уколико је ваздух веома загађен препоручује се скраћивање боравка дјетета напољу. Уколико је неопходно извести дијете напоље, нужно је прекрити бебина колица пеленом или заштитом за кишу. За старију дјецу свакако да помаже маска или шал, преноси mojpedijatar.co.rs.

Добра опција је и шетња и боравак у природи или некој планини близу града викендом, када је породица на окупу, како би се организам регенерисао и умањио штетни утицај загађења. Шетња поред ријеке може да буде добра опција, јер је ваздух мање загађен поред воде.

Како у стану или кући одржати чист ваздух?

Потребно је редовно провјеравати просторије у којима бораве дјеца и то неколико пута током дана. Када је загађење у граду велико не препоручује се отвање прозора у стану.

Неки родитељи се одлучију да купе уређаје за пречишћавање ваздуха и они могу да буду добра варијанта за породице у којима дјеца већ имају проблем са плућима, као и због превенција појаве дисајних проблема. 

Дојење и разноврсна исхрана чувају организам од загађења

Студије су показале да је најбоља заштита за бебе од дејства штетних честица из ваздуха дојење. Мајчино млијеко смањује дејство најситнијих ПМ 2.5 честица из ваздуха и угљен диоксида код беба најмање током прва четири мјесеца. Када дијете почне са немлијечном исхраном потрено је да исхрана буде разноврсна и богата витаминима и минералима, преноси mojpedijatar.co.rs.

Како побољшати квалитет ваздуха

Мјере за очување животне средине су итекако потребне. Италијански министар економије потврдио да је његова земља планира укинути употребу угља до 2025. године, чиме се придружила Француској, Великој Британији и Канади. Корак, али барем, у правом смјеру.

Друго „рјешење“ које би значајно побољшало атмосферу је прелазак на електричне или хибридне аутомобиле. Очигледно, такође би помогло и ограничење обима саобраћаја и наметање наплате такси за загађење.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Neko 09.12.2022. 08:16
    Kako te pametne glave, kao bar jedno od rješenja, ne predlažu pošumljavanje?! Onda bi imali gdje i da šetamo. Samo budale vjeruju u priču da je najzagađeniji grad npr. od tristo hiljada stanovnika zbog saobraćaja i individualnih kotlovnica na ugalj. S druge strane grad od dvadeset miliona stanovnika uopšte nije zagađen, iako emituju zagađenje duvanskog dima u atmosferu koliko ovi prvi iz saobraćaja.
  • Generic placeholder image
    Tok 08.12.2022. 23:09
    Tesko je zastititi bilo koga. Geografija terena je takva da zimi svi izduvni gasovi ostaju nisko u zraku i spas nam je samo kada duvaju vjetrovi. Sve ostalo je suplja prica.
Повезане вијести
Српска богатија за 27 беба Српска богатија за 27 беба
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Српска богатија за 27 беба Српска богатија за 27 беба
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 40m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 32m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    12h 23m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    16h 8m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    7h 15m
    4