Zagađenost vazduha: Kako zaštititi bebu i dijete?

08.12.2022. 21:02
2
IZVOR: katera.news

U poslednjih nekoliko mjeseci gradovi u Republici Srpskoj i BiH, su prema svim nivoima mjerenja i praćenja zagađenja vazduha na vodećim pozicijama u odnosu na druge evropske i svjetske gradove.

Svjedoci smo da se kvalitet vazduha drastično pogoršava približavanjem zime. Mnogi gradovi, posebno oni u kotlinama, pretvaraju se u gasne komore, dok stepen zagađenja prelazi sve dozvoljene granice. Samim tim, ponekad nismo ni svjesni kakvo je zaista vrijeme. 

Kvalitet vazduha se mjeri svakodnevno, a trenutni kvalitet vazduha u opštinama na području grada Istočno Sarajevo, ali i drugim gradovima u Republici Srpskoj, možete pratiti na Katerinom portalu, na ovom linku.

 • Zašto je vazduh u našem gradu zagađeniji dolaskom hladnih dana?
  20.12.2023. 16:00

  Zašto je zagađenje vazduha gore tokom zime?Svjedoci smo da se kvalitet vazduha drastično pogoršava približavanjem zime. Mnogi gradovi, posebno oni u kotlinama se pretvaraju u gasne komore, dok st...

BiH
Zašto je vazduh u našem gradu zagađeniji dolaskom hladnih dana?

Poznato je da zagađenost vazduha posebno utiče na djecu, a dugotrajno udisanje štetnih čestica može da dovede do oštećenja pluća i usporenja rasta. Sprovedene su brojne studije, koje su dokazale da su uticaj mjesta u kome žive djeca, kao i količine saobraćaja u gradovima i dužina izloženosti štetnim materijama, uzročnici plućnih oboljenja i alergija kod djece i odraslih.

Studije su, takođe, pokazale da dugotrajna izloženost može da dovede do hronične opstruktivne bolesti pluća i nekih oblika karcinoma koji se mogu javiti kasnije, tokom života. Azot monoksid ima štetni uticaj na pluća, a hronična izloženost može da dovede do fibroze pluća.

Da li roditelji mogu da urade nešto kako bi spriječili da im djeca udišu zagađen vazduh?

Roditelji bi trebalo da se svakodnevno informišu o nivou zagađenja u gradu u kojem žive. Vrijednosti zagađenja su najveće ujutru i uveče,mijenjaju se tokom dana, pa ih je potrebno pratiti. Ove vrijednosti mogu da pomognu roditeljima ukoliko su u nedoumici kada izvesti djecu napolje.

Park i šuma kao najbolje opcije za boravak napolju

Za šetnju i boravak beba i male djece napolju, uvijek je najbolje odabrati park ili šumu u kojima je vazduh čistiji. Ukoliko nema mogućnosti za boravak na zelenim površinama treba birati igrališta koja su udaljena od saobraćajnica i gužve u gradu.

Svakodnevno izvođenje uz provjeru stepena zagađenosti vazduha

Ukoliko je vazduh veoma zagađen preporučuje se skraćivanje boravka djeteta napolju. Ukoliko je neophodno izvesti dijete napolje, nužno je prekriti bebina kolica pelenom ili zaštitom za kišu. Za stariju djecu svakako da pomaže maska ili šal, prenosi mojpedijatar.co.rs.

Dobra opcija je i šetnja i boravak u prirodi ili nekoj planini blizu grada vikendom, kada je porodica na okupu, kako bi se organizam regenerisao i umanjio štetni uticaj zagađenja. Šetnja pored rijeke može da bude dobra opcija, jer je vazduh manje zagađen pored vode.

Kako u stanu ili kući održati čist vazduh?

Potrebno je redovno provjeravati prostorije u kojima borave djeca i to nekoliko puta tokom dana. Kada je zagađenje u gradu veliko ne preporučuje se otvanje prozora u stanu.

Neki roditelji se odlučiju da kupe uređaje za prečišćavanje vazduha i oni mogu da budu dobra varijanta za porodice u kojima djeca već imaju problem sa plućima, kao i zbog prevencija pojave disajnih problema. 

Dojenje i raznovrsna ishrana čuvaju organizam od zagađenja

Studije su pokazale da je najbolja zaštita za bebe od dejstva štetnih čestica iz vazduha dojenje. Majčino mlijeko smanjuje dejstvo najsitnijih PM 2.5 čestica iz vazduha i ugljen dioksida kod beba najmanje tokom prva četiri mjeseca. Kada dijete počne sa nemliječnom ishranom potreno je da ishrana bude raznovrsna i bogata vitaminima i mineralima, prenosi mojpedijatar.co.rs.

Kako poboljšati kvalitet vazduha

Mjere za očuvanje životne sredine su itekako potrebne. Italijanski ministar ekonomije potvrdio da je njegova zemlja planira ukinuti upotrebu uglja do 2025. godine, čime se pridružila Francuskoj, Velikoj Britaniji i Kanadi. Korak, ali barem, u pravom smjeru.

Drugo „rješenje“ koje bi značajno poboljšalo atmosferu je prelazak na električne ili hibridne automobile. Očigledno, takođe bi pomoglo i ograničenje obima saobraćaja i nametanje naplate taksi za zagađenje.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Neko 09.12.2022. 08:16
  Kako te pametne glave, kao bar jedno od rješenja, ne predlažu pošumljavanje?! Onda bi imali gdje i da šetamo. Samo budale vjeruju u priču da je najzagađeniji grad npr. od tristo hiljada stanovnika zbog saobraćaja i individualnih kotlovnica na ugalj. S druge strane grad od dvadeset miliona stanovnika uopšte nije zagađen, iako emituju zagađenje duvanskog dima u atmosferu koliko ovi prvi iz saobraćaja.
 • Generic placeholder image
  Tok 08.12.2022. 23:09
  Tesko je zastititi bilo koga. Geografija terena je takva da zimi svi izduvni gasovi ostaju nisko u zraku i spas nam je samo kada duvaju vjetrovi. Sve ostalo je suplja prica.
Povezane vijesti
Istočno Sarajevo bogatije za četiri stanovnika Istočno Sarajevo bogatije za četiri stanovnika
Srpska bogatija za 29 beba Srpska bogatija za 29 beba
Grad bogatiji za dva stanovnika Grad bogatiji za dva stanovnika
Najčitanije
 • Pjesma o djevojčici Veli - cvijećem dočekala crnogorsku vojsku i zbog toga ubijena (FOTO)
  3h 30m
  1
 • Neustrašivi mašinovođa Vojin Nikitović
  12h 13m
  0
 • Katić najavio mogućnost osnivanja Doma zdravlja u Istočnoj Ilidži?
  9h 52m
  3
 • Hapšenje zbog spida u Istočnoj Ilidži
  11h 3m
  0
 • Policijska akcija u Sarajevu: Pretresi i hapšenja zbog droge, pronađeno oružje i municija
  8h 18m
  1