Захарова: Директна пријетња од наставка етничког чишћења Срба на Косову

25.09.2023. 18:21
3
ИЗВОР: srna.rs

Постоји директна пријетња од наставка етничког чишћења Срба на Косову, које су у прошлости вршили радикални косовски Албанци, изјавила је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је истакла да нема сумње да је јучерашње крвопролиће директна и непосредна посљедица курса такозваног премијера Аљбина Куртија да подстакне сукоб и очисти територију овог региона од Срба.

- Његови покушаји да изврши додатни притисак Запада на руководство Србије кроз ескалацију ситуације да би натјерао Београд да призна независност Косова стална су игра са ватром, која је, као што видимо, прескупа и доводи читав балкански регион на опасну ивицу - навела је Захарова.

Она је додала да је тзв. косовска полиција дискредитовала саму себе због системског насиља над локалним Србима.

- Постоји директна пријетња од наставка етничког чишћења, које су раније вршили радикални косовски Албанаци - истакла је Захарова.

Увјерени су, додала је, да пут стабилизације и дугорочног рјешења на Косову и Метохији води искључиво кроз свеобухватну примјену основне Резолуције 12 44 Савјета безбједности УН и Бриселског споразума Београда и Приштине из 2013. и 2015. године, прије свега у смислу формирања Заједнице српских општина, која треба да добије широка извршна овлаштења и постане ефикасан инструмент за заштиту интереса српског становништва.

Четворо Срба убијено је јуче у сукобу са тзв. косовском полицијом у рејону Бањска код Звечана на Косову и Метохији. Убијен је и један косовски полицајац.

Из тзв. косовске полиције Срни је речено да су идентификована двојица од четворице убијених, а њихова имена биће и званично саопштена.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Ime: 27.09.2023. 10:14
    AHAHAHAHAHAHAHAH EVO OPET UGROŹENIH SRBA, UGROŽENI S DUGIM CIJEVIMA, ZOLJAMA I PUNIM BORBENIM KOMPLETIMA. HEHE KO VAS NE ZNA MOZDA BI I POVJEROVO, LICEMJERNA STOKO LAZLJIVA!
  • Generic placeholder image
    dzeki 26.09.2023. 00:29
    ne prdi Marija srece ti. Dok Srbi ginu vi samo izrazavate zabrinutost i tako u krug.
  • Generic placeholder image
    Krle 25.09.2023. 23:43
    Šiptari ubijaju Srbe ko glinene golubove, bez straha da će biti suđeni za svoje zločine. Bez podrške dičnog "demokratskog " Zapada i Nato to garant nebi smijeli raditi. Ovako nemilosrdno ubijaju i pripremaju teren da portjeraju ono malo Srba što je ostalo na KiM. Baza Bondstil je na KiM, tako da vojska Srbije nesmije ni da makne sa administrativne granice i zaštiti svoj narod od istrebljenja i etničkog čišćenja.
Повезане вијести
Седми дан албанске блокаде Седми дан албанске блокаде
Појачане снаге италијанског КФОР-а на мосту на Ибру Појачане снаге италијанског КФОР-а на мосту на Ибру
Србима и јутрос забрањен улазак на радна мјеста Србима и јутрос забрањен улазак на радна мјеста
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 15m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 38m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 11m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 8m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 59m
    0