Zaharova: Direktna prijetnja od nastavka etničkog čišćenja Srba na Kosovu

25.09.2023. 18:21
3
IZVOR: srna.rs

Postoji direktna prijetnja od nastavka etničkog čišćenja Srba na Kosovu, koje su u prošlosti vršili radikalni kosovski Albanci, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da nema sumnje da je jučerašnje krvoproliće direktna i neposredna posljedica kursa takozvanog premijera Aljbina Kurtija da podstakne sukob i očisti teritoriju ovog regiona od Srba.

- Njegovi pokušaji da izvrši dodatni pritisak Zapada na rukovodstvo Srbije kroz eskalaciju situacije da bi natjerao Beograd da prizna nezavisnost Kosova stalna su igra sa vatrom, koja je, kao što vidimo, preskupa i dovodi čitav balkanski region na opasnu ivicu - navela je Zaharova.

Ona je dodala da je tzv. kosovska policija diskreditovala samu sebe zbog sistemskog nasilja nad lokalnim Srbima.

- Postoji direktna prijetnja od nastavka etničkog čišćenja, koje su ranije vršili radikalni kosovski Albanaci - istakla je Zaharova.

Uvjereni su, dodala je, da put stabilizacije i dugoročnog rješenja na Kosovu i Metohiji vodi isključivo kroz sveobuhvatnu primjenu osnovne Rezolucije 12 44 Savjeta bezbjednosti UN i Briselskog sporazuma Beograda i Prištine iz 2013. i 2015. godine, prije svega u smislu formiranja Zajednice srpskih opština, koja treba da dobije široka izvršna ovlaštenja i postane efikasan instrument za zaštitu interesa srpskog stanovništva.

Četvoro Srba ubijeno je juče u sukobu sa tzv. kosovskom policijom u rejonu Banjska kod Zvečana na Kosovu i Metohiji. Ubijen je i jedan kosovski policajac.

Iz tzv. kosovske policije Srni je rečeno da su identifikovana dvojica od četvorice ubijenih, a njihova imena biće i zvanično saopštena.

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Ime: 27.09.2023. 10:14
  AHAHAHAHAHAHAHAH EVO OPET UGROŹENIH SRBA, UGROŽENI S DUGIM CIJEVIMA, ZOLJAMA I PUNIM BORBENIM KOMPLETIMA. HEHE KO VAS NE ZNA MOZDA BI I POVJEROVO, LICEMJERNA STOKO LAZLJIVA!
 • Generic placeholder image
  dzeki 26.09.2023. 00:29
  ne prdi Marija srece ti. Dok Srbi ginu vi samo izrazavate zabrinutost i tako u krug.
 • Generic placeholder image
  Krle 25.09.2023. 23:43
  Šiptari ubijaju Srbe ko glinene golubove, bez straha da će biti suđeni za svoje zločine. Bez podrške dičnog "demokratskog " Zapada i Nato to garant nebi smijeli raditi. Ovako nemilosrdno ubijaju i pripremaju teren da portjeraju ono malo Srba što je ostalo na KiM. Baza Bondstil je na KiM, tako da vojska Srbije nesmije ni da makne sa administrativne granice i zaštiti svoj narod od istrebljenja i etničkog čišćenja.
Povezane vijesti
Dušan Obrenović pušten da se brani sa slobode Dušan Obrenović pušten da se brani sa slobode
Obijena Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića Obijena Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića
Pušten privedeni Srbin, obrazloženje da je pogrešna osoba Pušten privedeni Srbin, obrazloženje da je pogrešna osoba
Najčitanije
 • Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dolaska njihovih čelnika pred Sud BiH
  20h 55m
  8
 • Kosovski vitez Miloš Ćirković: Na zgarištu ikona Svetog Alimpija Stolpnika
  2h 52m
  0
 • Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
  9h 6m
  3
 • Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul
  4h 22m
  2
 • Jakov Ignjatović - Začetnik realizma u srpskoj književnosti
  7h 12m
  0