Захваљујући систему за осњежавање на Јахорини се скија од 4. децембра

11.01.2020. 12:12
0
ИЗВОР: Srpska.info

Олимпијски центар Јахорина, захваљујући искључиво систему осњежавања, упркос смањеном интензитету сњежних падавина, омогућио је функционисање ски центра и ски стаза, и то први у региону – чак од 4. децембра.

Омогућен је рад нове кабинске гондоле, 3 шестосједа, лифта сидро и два полигона за дјецу, што чини више од 80 одсто укупног капацитета скијалишта.

Систем за вјештачко осњежавање је константно у погону и у току дана и у току ноћи, осњежава се цијела планина, од Праче до Пољица. До сада је произведено око 120.000 м3 снијега, што је иста количина која је произведена у току цијеле прошле сезоне.

Осњежавање се ради стратешки и у складу са раније утврђеним планом приоритета и неопходном динамиком за што већи и бољи ефекат.

Интензивно се ради и улажу се максимални напори за оспособљавање што већег броја стаза за скијаше, што је првенствено у интересу Олимпијског центра Јахорина, а након тога и свих осталих субјеката, посјетилаца и скијаша.

Слика

Тренутни приоритет за осњежавање су стаза Прача, вертикала стазе Огорјелица 2 и стаза Огорјелица 3, стаза Новак Ђоковић и вертикала стазе Пољице, као и наставак осњежавања критичних мјеста на осњеженим стазама гдје из различитих разлога нема довољно снијега (превоји, фреквентна мјеста, мјеста изложена сунцу и јужном вјетру).

Тренутно све стазе (Пољице, Огорјелица и Новак Ђоковић) покривене системом за осњежавање Тецхноалпин су у функцији искључиво захваљујући вјештачком снијегу.

Систем за вјештачко осњежавање чини водоакумулација из које се црпи неопходна вода за прављење вјештачког снијега и систем цјевовода путем којег се под високим притиском вода и ваздух допремају до уређаја за производњу вјештачког снијега – сњежних топова и лансера.

Олимпијски центар Јахорина је опремљен са око 150 лансера и најсавременијих сњежних топова за производњу вјештачког снијега марке Техноалпин чији су прозиводи заступљени у 70 одсто скијалишта у свијету.

Системом за вјештачко осњежавање се симулира природна појава приликом које се водена пара подиже у атмосферу, гдје се на ниској температури честице водене паре кристалишу и тако настаје природни снијег.

Лансери и топови се пуштају у погон у складу са одређеним приоритетима како би се остварили што већи и бољи ефекти.

За постизање максмимално добрих ефеката неопходни су природни услови који чине и ниске температуре, мала влажност ваздуха и мирно вријеме без вјетра, што у претходном периоду није било испуњено на Јахорини.

Слика

Из овог центра су захвалили свима на повјерењу, те су истакли да стање на Јахорини није идеално, осјети се недостатак сњежних падавина, као и на свим планинама у региону, али ради све да би се обезбједили максимално добри услови.

Приоритет су им скијаши и скијање, те апелују да се не доводе у питање напори који се улажу да би ски центар функционисао што боље.

 

Коментари 0
Повезане вијести
У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву
Милан треба нашу помоћ – позови 17047 Милан треба нашу помоћ – позови 17047
Преминула Вера Гргић Преминула Вера Гргић
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    19h 58m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    19h 29m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    15h 45m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    19h 52m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    11h 40m
    2