Zahvaljujući sistemu za osnježavanje na Jahorini se skija od 4. decembra

11.01.2020. 12:12
0
IZVOR: Srpska.info

Olimpijski centar Jahorina, zahvaljujući isključivo sistemu osnježavanja, uprkos smanjenom intenzitetu snježnih padavina, omogućio je funkcionisanje ski centra i ski staza, i to prvi u regionu – čak od 4. decembra.

Omogućen je rad nove kabinske gondole, 3 šestosjeda, lifta sidro i dva poligona za djecu, što čini više od 80 odsto ukupnog kapaciteta skijališta.

Sistem za vještačko osnježavanje je konstantno u pogonu i u toku dana i u toku noći, osnježava se cijela planina, od Prače do Poljica. Do sada je proizvedeno oko 120.000 m3 snijega, što je ista količina koja je proizvedena u toku cijele prošle sezone.

Osnježavanje se radi strateški i u skladu sa ranije utvrđenim planom prioriteta i neophodnom dinamikom za što veći i bolji efekat.

Intenzivno se radi i ulažu se maksimalni napori za osposobljavanje što većeg broja staza za skijaše, što je prvenstveno u interesu Olimpijskog centra Jahorina, a nakon toga i svih ostalih subjekata, posjetilaca i skijaša.

Slika

Trenutni prioritet za osnježavanje su staza Prača, vertikala staze Ogorjelica 2 i staza Ogorjelica 3, staza Novak Đoković i vertikala staze Poljice, kao i nastavak osnježavanja kritičnih mjesta na osnježenim stazama gdje iz različitih razloga nema dovoljno snijega (prevoji, frekventna mjesta, mjesta izložena suncu i južnom vjetru).

Trenutno sve staze (Poljice, Ogorjelica i Novak Đoković) pokrivene sistemom za osnježavanje Technoalpin su u funkciji isključivo zahvaljujući vještačkom snijegu.

Sistem za vještačko osnježavanje čini vodoakumulacija iz koje se crpi neophodna voda za pravljenje vještačkog snijega i sistem cjevovoda putem kojeg se pod visokim pritiskom voda i vazduh dopremaju do uređaja za proizvodnju vještačkog snijega – snježnih topova i lansera.

Olimpijski centar Jahorina je opremljen sa oko 150 lansera i najsavremenijih snježnih topova za proizvodnju vještačkog snijega marke Tehnoalpin čiji su prozivodi zastupljeni u 70 odsto skijališta u svijetu.

Sistemom za vještačko osnježavanje se simulira prirodna pojava prilikom koje se vodena para podiže u atmosferu, gdje se na niskoj temperaturi čestice vodene pare kristališu i tako nastaje prirodni snijeg.

Lanseri i topovi se puštaju u pogon u skladu sa određenim prioritetima kako bi se ostvarili što veći i bolji efekti.

Za postizanje maksmimalno dobrih efekata neophodni su prirodni uslovi koji čine i niske temperature, mala vlažnost vazduha i mirno vrijeme bez vjetra, što u prethodnom periodu nije bilo ispunjeno na Jahorini.

Slika

Iz ovog centra su zahvalili svima na povjerenju, te su istakli da stanje na Jahorini nije idealno, osjeti se nedostatak snježnih padavina, kao i na svim planinama u regionu, ali radi sve da bi se obezbjedili maksimalno dobri uslovi.

Prioritet su im skijaši i skijanje, te apeluju da se ne dovode u pitanje napori koji se ulažu da bi ski centar funkcionisao što bolje.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    23h 22m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    21h 24m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    20h 17m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    19h 25m
    1
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    13h 52m
    1