Заједничким дјеловањем до бољег развоја пољопривреде

26.03.2021. 17:43
0
ИЗВОР: СРНА

 Представници града Источно Сарајево и општина у његовом саставу одржали су данас на Палама састанак о регионалном развоју пољопривредне производње, те закључили да се само заједничким дјеловањем може доћи до бољег развоја пољопривреде и увезивања пољопривредних произвођача.

Пројект менаџер Вања Вукојичић рекла је новинарима да је циљ састанка да укажу на проблеме који су их довели до тога да пољопривредну производњу треба унаприједити.

Слика

Пројект менаџер Вања Вукојичић

- Дошли смо до закључака да ми имамо ресурсе које треба искористити, али да то не можемо урадити као појединци, већ треба да укрупнимо нашу привредну производњу и створимо квалитетну понуду. Треба укључити и Пољопривредни факултет као савјетодавну подршку, стручна лица и тако дати мотивацију људима да се баве производњом, али и руралним развојом- навела је Вукојичићева.

Према њеним ријечима, дошли су и до закључка да Аграрни фонд града Источно Сарајево треба да буде тијело које ће пољопривредне произвођаче обавјештавати о отвореним јавним позивима као и критеријумима које треба да се испуне.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да локална заједница сваке године настоји анимирати што већи број грађана да се баве пољопривредном производњом, обезбјеђују подстицаје, додјелу пластенике.

- Посједујемо савремену пијацу и ти производи се могу пласирати кроз удружења. Зато смо данас били ту, да сви размијенимо мишљења и пренесемо добре праксе, да укрупнимо производњу- рекао је Југовић.

Он је додао да је један од циљева набавка хладњаче у којој би произвођачи из Сарајевско-романијске регије могли складиштити своје производе и пласирати их у већим количинама.

Југовић је нагласио да је пандемија вирус корона показала да се сви морају враћати пољопривреди и обрађивању имања, јер људи могу направити друштвено користан рад, а то је, прије свега, производња здраве хране.

Директор Аграрног фонда Града Источно Сарајево Ивана Новаковић истакла је да су на састанку дошли до закључка да на територији града не постоји јединствена база података и да не знају са каквим ресурсима располажу што се тиче пољопривредне производње.

- Договорили смо се да у наредном периоду организујемо састанак како бисмо покушали по општинама направити јединствену базу података гдје ће Аграрни фонд преузети улогу координатора између општина. Без те базе података не можемо заједнички аплицирати ка међународним фондовима за додјелу бесповратних средстава у овој области- навела је Новаковићева.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута
Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева
Божовић: Хитно ријешити питање изградње Средњошколског центра "Источна Илиџа" Божовић: Хитно ријешити питање изградње Средњошколског центра "Источна Илиџа"
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 49m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 22m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 56m
    3
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    54m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    21h 2m
    0