Заједничким снагама за топлије „Сунце“

23.09.2020. 16:48
0
ИЗВОР: Катера

Дугогодишња сарадња Удружења дјеце и омладине са посебним потребама „Сунце“ из Пала и организације „World Vision“, као и  Мото клуба „Пале“, резултирала је ове године реализацијом пројекта куповине нове пећи за централно гријање и огријевног материјала за ово Удружење.

Предсједник Удружења „Сунце“ Миленко Вујиновић рекао је за Катеру да је пројекат замјене и постављања нове пећи реализован кроз акцију у сарадњи са наведеном организацијом и дугогодишњим пријатељима, бајкерима Мото клуба „Пале“, те вриједним волонтерима, родитељима и особљем Удружења, који су прикупили 8.000 КМ.

- Организација „World Vision“ је учествовала са 3.000 КМ, а остатак смо у сарадњи са бајкерима МК „Пале“, волонтерима, родитељима и особљем Удружења прикупили, те за укупан износ од 8.003 КМ купили нову пећ на пелет, три тоне пелета и 10 тона угља. Ово је мултифункционална пећ, гдје можете да се гријете и на пелет и на угаљ – каже Вујиновић.

Вујиновић истиче да је претходна пећ на чврсто гориво била превише јака за постојећи систем гријања, те да прије 13 година када је она уграђена нису били у прилици да превише бирају око врсте гријања.

- Проблем те пећи је био због тога што је била превелика снага, па смо имали велике губитке, а друга ствар пошто је чврсто гориво, морате дежурати стално због тога да не би дошло до прегријавања и хаварије  система. Трећа ствар је када је низак притисак и тај дим пада низ објекат и иде према тргу, па се осјети непријатан мирис и смета људима напољу – додаје Вујиновић.

Он наводи да је замјена и постављање нове пећи била неопходна ствар коју су морали ријешити прије идуће зиме.

- Дио средстава смо прикупили продајом ароније са сопствене плантаже, која је у власништву „Сунца“, а у томе су нам помогли и волонтери, родитељи и особље удружења, као и чланови Мото клуба „Пале“. Та акција је само наставак добре сарадње са Мото клубом „Пале“ – истиче Вујиновић.

Слика

Предсједник Мото клуба „Пале“ Дејан Симанић изјавио је за Катеру да су се радо одазвали акцији прикупљања новчаних средстава, те помогли при истоварању и уградњи нове пећи за потребе гријања у  Удружењу „Сунце“.

- Наша сарадња са Удружењем „Сунце“ траје више година и увијек се радо одазивамо на све њихове позиве, те настојимо да им увијек помогнемо колико и када можемо. Одмах на позив предсједника Удружења смо кренули у акцију да им помогнемо, да прикупе новац за  нову пећ и тако је дошло до реализације тог пројекта – каже Симанић.

Симанић истиче да сваке године овај мото клуб учествује у хуманитарној акцији куповине новогодишњих пакетића за дјецу и омладину из Удружења „Сунце“, чему се они највише обрадују.

У току јавни позив за додјелу пластеника

Вујиновић додаје да је у току и јавни позив за додјелу осам пластеника, површине од по 50 метара квадратних, чија је набавна цијена била по 1.400 КМ.

- Тај пројекат реализује Удружење „Сунце“, а он је из Регионалног програма локалне демократије Западног Балкана (Релоад), а финансира га Европска унија и имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП). Циљ овог пројекта је санирање посљедица изазваних вирусом корона – каже Вујиновић.

Јавни позив траје до 29. септембра, а тренутно је, према Вујиновићевим ријечима, пријављено шест кандидата.

- Сви они који немају примања, поготово ако су изгубили посао за вријеме пандемије вируса корона, могу да се пријаве на јавни позив и аплицирају за пластеник. Ради се пластеницима који имају наводњавање по принципу „кап по кап“, са гаранцијом и свим другим. Приоритет је да то буду породице које немају стални извор прихода, гдје су чланови незапослени или имају врло мала примања – каже Вујиновић.

Вујиновић додаје да ће комисија по завршекту јавног позива извршити процјену стања на терену пријављених кандидата, да ли задовољавају критеријуме и на основу тога додјелити пластенике.

- Истим пројектом, Удружење ћемо опремити бесконтактним топломјером, средствима за дезинфекцију простора и руку, извршићемо обуку родитеља и дјеце, као и волонтера и свих оних који раде са нашим корисницима – каже Вујиновић.

Он истиче да Удружење „Сунце“ још увијек није почело са радом, те да се нада да ће ситуација са бројем обољелих од вируса корона почети да опада, како би овај центар могао да започне рад са својим корисницима.

 

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    8h 19m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 15m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    22h 59m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    20h 44m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    23h 5m
    0