Zajedničkim snagama za toplije „Sunce“

23.09.2020. 16:48
0
IZVOR: Katera

Dugogodišnja saradnja Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce“ iz Pala i organizacije „World Vision“, kao i  Moto kluba „Pale“, rezultirala je ove godine realizacijom projekta kupovine nove peći za centralno grijanje i ogrijevnog materijala za ovo Udruženje.

Predsjednik Udruženja „Sunce“ Milenko Vujinović rekao je za Kateru da je projekat zamjene i postavljanja nove peći realizovan kroz akciju u saradnji sa navedenom organizacijom i dugogodišnjim prijateljima, bajkerima Moto kluba „Pale“, te vrijednim volonterima, roditeljima i osobljem Udruženja, koji su prikupili 8.000 KM.

- Organizacija „World Vision“ je učestvovala sa 3.000 KM, a ostatak smo u saradnji sa bajkerima MK „Pale“, volonterima, roditeljima i osobljem Udruženja prikupili, te za ukupan iznos od 8.003 KM kupili novu peć na pelet, tri tone peleta i 10 tona uglja. Ovo je multifunkcionalna peć, gdje možete da se grijete i na pelet i na ugalj – kaže Vujinović.

Vujinović ističe da je prethodna peć na čvrsto gorivo bila previše jaka za postojeći sistem grijanja, te da prije 13 godina kada je ona ugrađena nisu bili u prilici da previše biraju oko vrste grijanja.

- Problem te peći je bio zbog toga što je bila prevelika snaga, pa smo imali velike gubitke, a druga stvar pošto je čvrsto gorivo, morate dežurati stalno zbog toga da ne bi došlo do pregrijavanja i havarije  sistema. Treća stvar je kada je nizak pritisak i taj dim pada niz objekat i ide prema trgu, pa se osjeti neprijatan miris i smeta ljudima napolju – dodaje Vujinović.

On navodi da je zamjena i postavljanje nove peći bila neophodna stvar koju su morali riješiti prije iduće zime.

- Dio sredstava smo prikupili prodajom aronije sa sopstvene plantaže, koja je u vlasništvu „Sunca“, a u tome su nam pomogli i volonteri, roditelji i osoblje udruženja, kao i članovi Moto kluba „Pale“. Ta akcija je samo nastavak dobre saradnje sa Moto klubom „Pale“ – ističe Vujinović.

Slika

Predsjednik Moto kluba „Pale“ Dejan Simanić izjavio je za Kateru da su se rado odazvali akciji prikupljanja novčanih sredstava, te pomogli pri istovaranju i ugradnji nove peći za potrebe grijanja u  Udruženju „Sunce“.

- Naša saradnja sa Udruženjem „Sunce“ traje više godina i uvijek se rado odazivamo na sve njihove pozive, te nastojimo da im uvijek pomognemo koliko i kada možemo. Odmah na poziv predsjednika Udruženja smo krenuli u akciju da im pomognemo, da prikupe novac za  novu peć i tako je došlo do realizacije tog projekta – kaže Simanić.

Simanić ističe da svake godine ovaj moto klub učestvuje u humanitarnoj akciji kupovine novogodišnjih paketića za djecu i omladinu iz Udruženja „Sunce“, čemu se oni najviše obraduju.

U toku javni poziv za dodjelu plastenika

Vujinović dodaje da je u toku i javni poziv za dodjelu osam plastenika, površine od po 50 metara kvadratnih, čija je nabavna cijena bila po 1.400 KM.

- Taj projekat realizuje Udruženje „Sunce“, a on je iz Regionalnog programa lokalne demokratije Zapadnog Balkana (Reload), a finansira ga Evropska unija i implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj ovog projekta je saniranje posljedica izazvanih virusom korona – kaže Vujinović.

Javni poziv traje do 29. septembra, a trenutno je, prema Vujinovićevim riječima, prijavljeno šest kandidata.

- Svi oni koji nemaju primanja, pogotovo ako su izgubili posao za vrijeme pandemije virusa korona, mogu da se prijave na javni poziv i apliciraju za plastenik. Radi se plastenicima koji imaju navodnjavanje po principu „kap po kap“, sa garancijom i svim drugim. Prioritet je da to budu porodice koje nemaju stalni izvor prihoda, gdje su članovi nezaposleni ili imaju vrlo mala primanja – kaže Vujinović.

Vujinović dodaje da će komisija po završektu javnog poziva izvršiti procjenu stanja na terenu prijavljenih kandidata, da li zadovoljavaju kriterijume i na osnovu toga dodjeliti plastenike.

- Istim projektom, Udruženje ćemo opremiti beskontaktnim toplomjerom, sredstvima za dezinfekciju prostora i ruku, izvršićemo obuku roditelja i djece, kao i volontera i svih onih koji rade sa našim korisnicima – kaže Vujinović.

On ističe da Udruženje „Sunce“ još uvijek nije počelo sa radom, te da se nada da će situacija sa brojem oboljelih od virusa korona početi da opada, kako bi ovaj centar mogao da započne rad sa svojim korisnicima.

 

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Sutra isplata aprilskih penzija Sutra isplata aprilskih penzija
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    12h 49m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    21h 41m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    15h 32m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    10h 24m
    4
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    19h 17m
    0