Закашњело прољеће повећава дефицит меда

04.05.2022. 08:40
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Закашњело цвјетање биљака у БиХ условило је да почетак медоносне сезоне не буде обећавајући, јер пчеле још нису унијеле значајније количине меда у кошнице, а пчеларима једино преостаје нада у цвјетање ливаде и оптималније услове за узимање нектара.

Дамир Барашин, предсједник Савеза удружења пчелара Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да је багрем широм Српске измрзао.

- Сами почетак сезоне је, али према извјештајима с терена на веома мало локација ће багрем цвјетати и у већини случајева је измрзао или га уопште нема - рекао је Барашин.

Додаје да је за остале медоносне биљке још рано говорити, али се нада да ће бити медније у односу на претходне године.

- Што се тиче багремовог меда, већ сад знамо да ће приноси бити испод просјека  - каже Барашин.

Што се тиче цијена меда, оне се неће неће битно мијенати у односу на претходну годину.

- Цијена ће бити од 18 до 25 КМ, зависно од врсте меда и регије у којој се продаје - казао је Барашин.

Сејо Дељо, предсједник Савеза пчелара ФБиХ, рекао је за "Независне новине" да прољећна сезона у ФБиХ иде својим током, али да природа касни па самим тим и цвјетање и бехарање.

- Багрем је главна биљна паша за пчеле - каже он и додаје да његово цвјетање зависи од претходне године, односно да ли је била влажна, кишна или сушна.

Како каже, из свог дугогодишњег искуства може рећи да су пчелари претходних година у ово доба увелико врцали мед.

Посљедњих година бегрем меди на 200 метара надморске висине.

Како каже Дељо, наши пчелари су на тој висини, а пчелари у Федерацији се највише ослањају на пчелињу пашу ливада.

- Ливада никада није подбацила - рекао је Дељо.

Како каже Обрад Нинковић, предсједник Удружења пчелара "Леотар" из Требиња, прољеће је поприлично каснило са доста ниским температурама у марту и априлу, па је и вегетација закаснила, али, с обзиром на то да су пчеле добро развијене и пчелари су урадили све потребне третмане, њихова очекивања од маја су велика.

- С обзиром на то да је прољеће закаснило, закаснила је и вегетација, али, према прогнозама које пчелари прате, очекује се и слабо цвјетање зановети као једне од медоноснијих пчелињих паша - рекао је Нинковић те додао да очекује да се стање поправи на ливади, дубовој реси, пелиму и драчи.

Како истиче Нинковић, све то остаје још да се види и можемо само да нагађамо, али и да се надамо да ће се стање касније поправити, јер су пчелари по природи оптимисти.

Истраживања требињских пчелара, заснована на ранијим искуствима и стању на терену, показују да се са зановети могу очекивати доста умањени приноси, јер ће ова биљка процвјетати тек око 10 до 20 процената, али се зато с осталих херцеговачких  медоносних и љековитих биљака још може очекивати принос. 

Уколико, пак, затаје и пелим, драча, ливада, наставиће се низ од већ неколико слабих медоносних година у Херцеговини.

- Ми увијек очекујемо да ће нешто бити, а када имамо у виду да је киша дошла на вријеме, надамо се да ће се побољшати и други фактори, попут повећања дневне, а нарочито ноћне температуре, тако да би у мају требало да буде уноса у кошнице - казао је  Нинковић.

Како каже, пчелари се надају да ће пчеле бити запослене и због чињенице да је незапослена пчела спремна да уђе у ројидбени нагон, чиме нема ни њеног уноса меда, али се може десити да ти ројеви побјегну из пчелињака.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
„Пронађи ме“ ускоро и у Српској „Пронађи ме“ ускоро и у Српској
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    5h 7m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    13h 59m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    7h 50m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    11h 35m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    9h 36m
    0