Закон о лијековима Републике Српске привремено ван снаге

06.07.2022. 13:21
0
ИЗВОР: srna.rs

Уставни суд БиХ ставио је ван снаге привремено Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи.

Уставни суд је данас размотрио захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића за оцјену уставности ових закона и донио ову привремену мјеру, која није службено објављена.

Срна сазнаје да је, гласајући о овој одлуци, седам чланова Уставног суда гласало "за", док су два члана Уставног суда из Републике Српске Миодраг Симовић и Златко Кнежевић гласали против.

Канцеларија високог представника у БиХ и Делегација ЕУ су истакле да ступање на снагу Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске представља кршење Устава и корак уназад у усклађивању законодавства БиХ са правном тековином ЕУ.

Кристијан Шмит је рекао недавно да ће реаговати на ове законе Републике Српске, али да ће прво сачекати одлуку Уставног суда.

Представници владајућих политичких странака у Републици Српској осудили су ову Шмитову изјаву, истакавши да он нема легитимитет да би дјеловао и пријетио и да само може направити непотребан метеж на политичкој сцени.

Уставни суд БиХ у мају је укинуо и одредбе Декларације о уставним принципима Народне скупштине Републике Српске у вези са враћањем надлежности са БиХ на Републику Српску.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Од данас без судија из Републике Српске Од данас без судија из Републике Српске
Шта пише у Приједлогу закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ Шта пише у Приједлогу закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ
Кулић: Морамо сви реаговати ради опстанка Републике Српске Кулић: Морамо сви реаговати ради опстанка Републике Српске
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    12h 48m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 32m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    6h 17m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    3h 16m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    23h 59m
    0