Зашто је толико тешко побиједити Доналда Трампа на унутарстраначким изборима?

01.08.2023. 10:31
0
ИЗВОР: Танјуг

Предност Доналда Трампа у односу на гувернера Флориде Рона Десантиса данас износи 37 процентних поена, пише "Њујорк тајмс" и додаје да у пола вијека модерних предсједничких избора у САД ниједан кандидат, који је у овој фази имао предност у односу на свог главног ривала од најмање 20 одсто, није остао без партијске номинације.

Како се наводи, Трамп има непоколебљиву подршку своје базе, односно тзв. МАГА (Make America Great Again) републиканаца, који чине једну трећину бирачког тијела Републиканске странке.

- Само њихова подршка није довољна да Трамп побиједи на изборима, али је довољно велика да га је изузетно тешко побеијдити - пише "Њујорк тајмс".

"Њујорк тајмс" описује МАГА републиканце као популисте и конзервативце који су убијеђени да су САД на ивици катастрофе и који су, истовремено, изузетно лојални Доналду Трампу.

- МАГА републиканци не подржавају Трампа упркос његовим манама. Подржавају га јер се чини да не вјерују да он има мане - наводи амерички лист.

Само два одсто МАГА републиканаца је рекло да је бивши предсједник урадио “нешто погрешно” приликом руковања повјерљивим документима због чега је против њега покренута истрага.

- Ово је “импресивна подршка базе -  пише "Њујорк тајмс", али напомиње да то није већина републиканског бирачког тијела, те да већина или не подржава снажно Трампову кандидатуру, или га уопште не подржава.

Већина републиканских бирача нема ни “веома повољан” став о бившем предсједнику.

У теорији, то значи да постоји шанса за другог кандидата, али уз толики удио бирачког тијела који је лојалан Доналду Трампу, пут до његовог пораза је изузетно тежак, истиче амерички лист и додаје да би за побједу било потребно да други кандидат добије подршку великог дијела остатка бирачког тијела. Међутим, остатак републиканаца није лако ујединити.

Истраживање "Њујорк тајмса" и Колеџа Сијена показало је да би за Трампа гласало 54 одсто републиканаца, док другопласираног Десантиса подржава 17 одсто бирача. Сви остали кандидати имају подршку од три процента или мању.

Коментари 0
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО) Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    33m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 42m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 47m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    15h 30m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    11h 44m
    0