Zašto je toliko teško pobijediti Donalda Trampa na unutarstranačkim izborima?

01.08.2023. 10:31
0
IZVOR: Tanjug

Prednost Donalda Trampa u odnosu na guvernera Floride Rona Desantisa danas iznosi 37 procentnih poena, piše "Njujork tajms" i dodaje da u pola vijeka modernih predsjedničkih izbora u SAD nijedan kandidat, koji je u ovoj fazi imao prednost u odnosu na svog glavnog rivala od najmanje 20 odsto, nije ostao bez partijske nominacije.

Kako se navodi, Tramp ima nepokolebljivu podršku svoje baze, odnosno tzv. MAGA (Make America Great Again) republikanaca, koji čine jednu trećinu biračkog tijela Republikanske stranke.

- Samo njihova podrška nije dovoljna da Tramp pobijedi na izborima, ali je dovoljno velika da ga je izuzetno teško pobeijditi - piše "Njujork tajms".

"Njujork tajms" opisuje MAGA republikance kao populiste i konzervativce koji su ubijeđeni da su SAD na ivici katastrofe i koji su, istovremeno, izuzetno lojalni Donaldu Trampu.

- MAGA republikanci ne podržavaju Trampa uprkos njegovim manama. Podržavaju ga jer se čini da ne vjeruju da on ima mane - navodi američki list.

Samo dva odsto MAGA republikanaca je reklo da je bivši predsjednik uradio “nešto pogrešno” prilikom rukovanja povjerljivim dokumentima zbog čega je protiv njega pokrenuta istraga.

- Ovo je “impresivna podrška baze -  piše "Njujork tajms", ali napominje da to nije većina republikanskog biračkog tijela, te da većina ili ne podržava snažno Trampovu kandidaturu, ili ga uopšte ne podržava.

Većina republikanskih birača nema ni “veoma povoljan” stav o bivšem predsjedniku.

U teoriji, to znači da postoji šansa za drugog kandidata, ali uz toliki udio biračkog tijela koji je lojalan Donaldu Trampu, put do njegovog poraza je izuzetno težak, ističe američki list i dodaje da bi za pobjedu bilo potrebno da drugi kandidat dobije podršku velikog dijela ostatka biračkog tijela. Međutim, ostatak republikanaca nije lako ujediniti.

Istraživanje "Njujork tajmsa" i Koledža Sijena pokazalo je da bi za Trampa glasalo 54 odsto republikanaca, dok drugoplasiranog Desantisa podržava 17 odsto birača. Svi ostali kandidati imaju podršku od tri procenta ili manju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost
Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO) Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    21h 53m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    23h 26m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    19h 52m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    22h 5m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    12h 34m
    4