Зашто на рекламама сатови увек показују 10.10 часова

26.03.2022. 22:18
0
ИЗВОР: sputnik.news

Без обзира на марку сата, аутора рекламе или плаката, модела часовника, сви ће вам показати исто – 10 часова и 10 минута.

Два експеримента спроведена 2017. организована су у намјери да се открије шта је то тако специфично у 10 сати и 10 минута, па је управо овај тајминг постао „дифолт“ опција за све оглашиваче сатова у свету.

У првом експерименту, истраживачи су тестирали хипотезу да ће сат који показује 10 сати и 10 минута изазивати пријатне доживљаје, па самим тим и повећати вјероватноћу куповине у односу на сат који рецимо показује 11 сати и 30 минута или 8 часова и 20 минута.

Они су, такође, очекивали како ће казаљке које показују 8 сати и 20 минута имати супротан ефекат, односно изазивати неугодне доживљаје и смањивати вероватноћу куповине.

У другом експерименту настојали су да провјере да одређени положаји казаљки сата заиста изазивају одговарајуће емоције.

Добијени резултати потврђују већину постављених хипотеза. Потврђено је како је 10 сати и 10 минута заиста повезано са угодним доживљајем и намером куповине, јер испитанике подсјећа на срећног смајлија.

С друге стране, положај 8 сати и 20 минута подсећа испитаника на тужног смајлија, али не доводи до непријатног доживљаја и смањења вероватноће куповине као што је претпостављено.

Испитаницима су биле приказане и серије фотографија од 20 различитих сатова с истим бијелим позадинама случајним редослиједом.

Водили су бригу о томе да испитаници буду наивни, односно да приликом процјена свиђања и вјероватноће куповине сата не буду свјесни положаја казаљки и њиховог могућег утицаја, што су накнадно и провјерили анкетним упитником, преноси портал "magazin.novosti.rs".

Коментари 0
Повезане вијести
Ево када ћемо помјерити казаљке на сату Ево када ћемо помјерити казаљке на сату
Ево кад се ове године помјерају казаљке на сату Ево кад се ове године помјерају казаљке на сату
Тешка крађа на Јахорини Тешка крађа на Јахорини
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 12m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    15h 27m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 18m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    19h 45m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    21h 37m
    0