Zašto na reklamama satovi uvek pokazuju 10.10 časova

26.03.2022. 22:18
0
IZVOR: sputnik.news

Bez obzira na marku sata, autora reklame ili plakata, modela časovnika, svi će vam pokazati isto – 10 časova i 10 minuta.

Dva eksperimenta sprovedena 2017. organizovana su u namjeri da se otkrije šta je to tako specifično u 10 sati i 10 minuta, pa je upravo ovaj tajming postao „difolt“ opcija za sve oglašivače satova u svetu.

U prvom eksperimentu, istraživači su testirali hipotezu da će sat koji pokazuje 10 sati i 10 minuta izazivati prijatne doživljaje, pa samim tim i povećati vjerovatnoću kupovine u odnosu na sat koji recimo pokazuje 11 sati i 30 minuta ili 8 časova i 20 minuta.

Oni su, takođe, očekivali kako će kazaljke koje pokazuju 8 sati i 20 minuta imati suprotan efekat, odnosno izazivati neugodne doživljaje i smanjivati verovatnoću kupovine.

U drugom eksperimentu nastojali su da provjere da određeni položaji kazaljki sata zaista izazivaju odgovarajuće emocije.

Dobijeni rezultati potvrđuju većinu postavljenih hipoteza. Potvrđeno je kako je 10 sati i 10 minuta zaista povezano sa ugodnim doživljajem i namerom kupovine, jer ispitanike podsjeća na srećnog smajlija.

S druge strane, položaj 8 sati i 20 minuta podseća ispitanika na tužnog smajlija, ali ne dovodi do neprijatnog doživljaja i smanjenja verovatnoće kupovine kao što je pretpostavljeno.

Ispitanicima su bile prikazane i serije fotografija od 20 različitih satova s istim bijelim pozadinama slučajnim redoslijedom.

Vodili su brigu o tome da ispitanici budu naivni, odnosno da prilikom procjena sviđanja i vjerovatnoće kupovine sata ne budu svjesni položaja kazaljki i njihovog mogućeg uticaja, što su naknadno i provjerili anketnim upitnikom, prenosi portal "magazin.novosti.rs".

Komentari 0
Povezane vijesti
Evo kada ćemo pomjeriti kazaljke na satu Evo kada ćemo pomjeriti kazaljke na satu
Evo kad se ove godine pomjeraju kazaljke na satu Evo kad se ove godine pomjeraju kazaljke na satu
Teška krađa na Jahorini Teška krađa na Jahorini
Najčitanije
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    18h 22m
    2
  • Danas Markovdan
    6h 40m
    0
  • Izvučeno tijelo nastradalog rudara
    22h 22m
    0
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    2h 58m
    0
  • Iz Rudog ka manastiru Ostrog krenulo 13 hodočasnika
    19h 43m
    1