Затражено изручење Махмуљина из Турске

23.03.2023. 14:11
0
ИЗВОР: srna.rs

Суд БиХ затражио је од Турске изручење Сакиба Махмуљина, након што се није јавио на издржавање осмогодишње казне затвора због ратних злочина почињених над ратним заробљеницима и српским становништвом у Возући и Завидовићима 1995. године, потврђено је Срни у овој правосудној институцији.

- Суд БиХ има информацију да се осуђени Сакиб Махмуљин налази у Турској на лијечењу, а ту информацију смо добили од његовог пуномоћника. С обзиром на то да Махмуљин није ступио на издржавање казне, Суд БиХ је расписао међународну потјерницу за њим -  подсјећају из Суда БиХ.

Како наводе, том приликом су Интерполу достављене све информације које је суд посједовао.

- У међувремену је упутио Турској замолницу за изручење потраживаног Махмуљина по основу уговора о изручењу потраживаних лица закљученог између Турске и БиХ - појаснили су из Суда БиХ.

Суд је 28. новембра 2022. издао наредбу за расписивање међународне потјернице. Скоро четири мјесеца након издате наредбе за расписивање међународне потјернице, Махмуљин се није јавио на издржавање казне затвора.

Њему је претходно упућен позив да преузме акт у којем је наведено да се 6. децембра 2022. јави на издржавање казне затвора.

Крајем априла 2022. године Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је некадашњег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина на јединствену казну затвора од осам година за злочине почињене 1995. у Возући и Завидовићима.

Махмуљин је осуђен за ратни злочин против цивилног становништва на једну годину, за ратни злочин против рањеника и болесника на годину и шест мјесеци, те за ратни злочин против ратних заробљеника на шест година и шест мјесеци затвора и изречена му је јединствена казна од осам година затвора.

Ова пресуда је изречена након обновљеног суђења, када је уважена жалба одбране на првостепену пресуду којом је Махмуљин осуђен на десет година затвора јер није спријечио и казнио злочине које су починили припадници одреда "Ел муџахедин", јединице из састава Трећег корпуса, којима је био директно надређен.

Коментари 0
Повезане вијести
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници
Најчитаније
 • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
  19h 15m
  15
 • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  22h 4m
  0
 • Метеоролози упозорили: Припремите се за снијег вечерас
  12h 5m
  0
 • У току потрага за несталим Миодрагом Цванићем
  17h 51m
  0
 • Наташа успјешно оперисана: Опоравак зависи и од наше помоћи (ФОТО)
  9h 54m
  0