Zatraženo izručenje Mahmuljina iz Turske

23.03.2023. 14:11
0
IZVOR: srna.rs

Sud BiH zatražio je od Turske izručenje Sakiba Mahmuljina, nakon što se nije javio na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozući i Zavidovićima 1995. godine, potvrđeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

- Sud BiH ima informaciju da se osuđeni Sakib Mahmuljin nalazi u Turskoj na liječenju, a tu informaciju smo dobili od njegovog punomoćnika. S obzirom na to da Mahmuljin nije stupio na izdržavanje kazne, Sud BiH je raspisao međunarodnu potjernicu za njim -  podsjećaju iz Suda BiH.

Kako navode, tom prilikom su Interpolu dostavljene sve informacije koje je sud posjedovao.

- U međuvremenu je uputio Turskoj zamolnicu za izručenje potraživanog Mahmuljina po osnovu ugovora o izručenju potraživanih lica zaključenog između Turske i BiH - pojasnili su iz Suda BiH.

Sud je 28. novembra 2022. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice. Skoro četiri mjeseca nakon izdate naredbe za raspisivanje međunarodne potjernice, Mahmuljin se nije javio na izdržavanje kazne zatvora.

Njemu je prethodno upućen poziv da preuzme akt u kojem je navedeno da se 6. decembra 2022. javi na izdržavanje kazne zatvora.

Krajem aprila 2022. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima.

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na jednu godinu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci, te za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest godina i šest mjeseci zatvora i izrečena mu je jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

Ova presuda je izrečena nakon obnovljenog suđenja, kada je uvažena žalba odbrane na prvostepenu presudu kojom je Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici odreda "El mudžahedin", jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.

Komentari 0
Povezane vijesti
Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici
Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka
Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    4h 50m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    13h 42m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    7h 33m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    11h 18m
    0
  • Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
    9h 19m
    0